De voordelen van meditatie tijdens je zwangerschap

Dat meditatie veel goede effecten heeft is vandaag de dag niet meer onbekend. Hoe vaker je mediteert hoe meer je de benefits ervan zal ervaren. Maar waarom is dat zo, hoe werkt mediteren?

Mediteren goed voor de geest

Bij mediteren draait het allemaal om je ademhaling en rust in het hoofd creëren.

Als je mediteert is het de bedoeling dat je met je volle aandacht in het hier en nu bent. Je laat jouw gedachten voorbij komen en geeft hier geen weerstand tegen. In het begin is dit zeker een uitdaging maar als je vaker gaat mediteren zal je merken dat het steeds makkelijker wordt om geen oordeel over je gedachten te hebben en ze te laten voor wat ze zijn.

Het gezegde “Energy goes where the attention flows” sluit hier mooi op aan. Hoe meer je bezig bent met het feit dat je denkt, hoe moeilijker het wordt om dit juist los te laten. Zodra het lukt om niet meer teveel met de gedachten bezig te zijn, is er ruimte voor het focussen op de ademhaling wat voor lichaam en geest een kalmerend effect heeft.

Je mentale gezondheid is belangrijk voor je fysieke gezondheid. Het fysieke lichaam reageert op wat er in ons hoofd omgaat, dat is precies de reden waarom stress zo slecht is voor ons lichaam. Als je regelmatig mediteert, zal je minder stress ervaren en beter in je energielevel zitten.

Er zijn verschillende soorten meditaties. Een geleide meditatie kan vooral als beginner erg fijn werken. Zoals de naam al aangeeft word je door een stem geleid, dit is erg fijn omdat je hierdoor minder wordt afgeleid door de gedachten in je hoofd. 

Kwaaltjes tijdens de zwangerschap

De zwangerschap is een pittige taak voor het vrouwelijke lichaam. Het lichaam is bezig om voor negen maanden lang een thuis en veilige omgeving te zijn voor je kleine, nog ongeboren baby. Dit gaat niet onopgemerkt want de meeste vrouwen krijgen te maken met de welbekende zwangerschapshormonen en fysieke ongemakken. 

Echter hebben de zwangerschapshormonen wel degelijk een functie. HCG is het zwangerschapshormoon dat er onder andere voor zorgt dat vet wordt omgezet in energie wat zorgt voor de groei van je kindje. Na de innesteling van een bevruchte eicel wordt het HCG hormoon aangemaakt, dit zorgt ervoor dat de eileiders een signaal krijgen dat ze geen nieuwe eicellen gaan rijpen. Wanneer je een positieve uitslag ziet op je zwangerschapstest is dat het HCG hormoon wat zich al in het lichaam bevindt. 

Andere hormonen die tijdens een zwangerschap worden aangemaakt zijn oestrogeen, prolactine, oxytocine, relaxine en progesteron. Je ziet het al, een behoorlijk rijtje van hormonen. Niet gek dus dat je als zwangere vrouw te maken kunt krijgen met onder andere stemmingswisselingen, misselijkheid, spataderen en veranderende behoefte aan seks.

Mediteren tijdens je zwangerschap

Wetende dat een zwangerschap door de zwangerschapshormonen effect heeft op je mentale en lichamelijke staat van zijn, is niets fijner dan manieren te vinden die verlichting kunnen bieden bij deze ‘tijdelijke’ staat.

Mediteren kan tijdens je zwangerschap een fijne uitkomst bieden om wat meer rust en balans te creëren. Juist omdat je tijdens je zwangerschap nog meer in je hoofd kunt zitten met gedachten en angstgevoelens als ‘hoe zal de bevalling gaan?, ben ik wel klaar voor het moederschap?, hebben we alles al geregeld voor de komst van ons kleine wonder?‘

Het is niet zo dat je even op de uitknop van je gedachten kunt drukken. Meer reden dus om tijdens je zwangerschap te beginnen met mediteren. Naast het leegmaken van je hoofd is het tijdens je zwangerschap extra fijn om te mediteren voor het reguleren van je ademhaling. 

Zolang dit nog comfortabel is in je zwangerschap kun je ook gebruik maken van een meditatiekussentje om rechtop te kunnen zitten en de longen goed te openen tijdens het ademen.

Kortademigheid is een veelvoorkomend kwaaltje bij zwangere vrouwen. Door te mediteren breng je meer rust in je ademhaling. Wanneer je gaat bevallen, zijn ademhalingsoefeningen een van de belangrijke factoren om op te focussen, extra fijn als je hier door middel van meditatie al meer aandacht aan besteedt. 

Door te mediteren tijdens je zwangerschap, brengt dit algehele ontspanning voor jouw lichaam en geest. Niet onbelangrijk is dat het ook goede effecten zou hebben op de gezondheid van je kindje. 

Tot slot heeft mediteren niet alleen een fijne uitwerking op je zwangerschap, maar het ondersteunt ook talloze andere processen in onderdelen van je lichaam. Wie weet vind jij in mediteren de ultieme ontspanning die je ook na je zwangerschap kunt blijven toepassen als je het een periode druk hebt, als je stress ervaart of als je aan een betere gezondheid wilt werken!

Lisanne hecht veel waarde aan een gebalanceerd leven waarbij voeding en lifestyle feilloos op elkaar aansluiten. In 2013 besloot ze het roer om te gooien en gezond te worden. Daaruit ontstond haar webshop www.superyoga.nl waar niet alleen heel veel yoga en meditatie producten te vinden zijn, maar ook gezonde recepten en tips voor een gezond leven.