Kort na de bevalling breng je veel tijd door in je slaapkamer. Eerst om te herstellen van de bevalling en na een paar weken om de gebroken nachten overdag een beetje bij te slapen. Omdat een goede nachtrust niet vanzelfsprekend is met een baby, is het verstandig om goed na te denken over de inrichting van je slaapkamer. Daarom vind je in dit artikel 6 tips zodat je het maximale uit je nachtrust kan halen met een newborn.
Cosleeper
In de eerste periode na de bevalling slapen veel baby’s in een cosleeper. Deze schuif je tegen jullie bed aan, zodat jullie kleine de hele nacht dichtbij is. Hiermee kost het minder tijd om ‘s nachts je kindje te wiegen of te voeden. Ook kan je na de borstvoeding weer zo snel mogelijk slapen. Je hoeft je bed er immers niet voor uit!
Zorg ervoor dat je ook wat hydrofiele doeken bij je bed hebt liggen. Sommige baby’s spugen nog een beetje melk uit na het voeden. Dit kan je met een hydrofiele doek makkelijk wegvegen.
Rugsteun en extra kussens
Als je veel tijd in bed door moet brengen, is het soms fijn om ook lekker rechtop te kunnen zitten. Je kan hiervoor een rugsteun gebruiken. Voor nog meer comfort kan je er nog een extra kussen tegenaan leggen, zodat je tegen iets zachts aanleunt. Op deze manier kan je bijvoorbeeld zittend voeden, maar ook eten of drinken of zittend in bed gasten op kraamvisite ontvangen.
Bedhoogte minstens 80 centimeter
Als de kraamzorg langskomt, moet je bed een hoogte hebben van minimaal 80 centimeter. Op deze hoogte belast de kraamverzorgster haar rug zo min mogelijk, waardoor ze de zorg kan bieden die jij nodig hebt nadat je bevallen bent.
Ook voor jezelf kan het fijn zijn om een wat hoger bed te hebben. Je kan hiermee makkelijker uit bed stappen als je fysiek nog niet helemaal fit bent.
Fijn beddengoed
Als je al gebroken nachten hebt door een onrustige baby of voedingsmomenten, wil je niet ook nog wakker worden van hitte of kou. Let er daarom op dat je het juiste beddengoed gebruikt: een zomerdekbed bij warm weer en juist een herfst- of winterdekbed als het koud is.
Ook het materiaal van je lakens kan hierop van invloed zijn. Zo voelt een linnen dekbed luchtig aan, terwijl een dekbedovertrek van flanel juist lekker warm is in de winter.
Goede verduisterende gordijnen
De laatste, maar zeker niet minst belangrijke tip voor een goede nachtrust: zorg voor goed verduisterende gordijnen. Misschien verander je je slaapritme om zoveel mogelijk tegelijk te slapen met je baby, maar dit betekent ook dat het in bepaalde seizoenen nog licht is als je wilt gaan slapen. Ook voor een dutje overdag zijn verduisterende gordijnen ideaal om makkelijker in slaap te vallen.
Slaaptips
Naast tips voor in de slaapkamer, zijn er ook nog praktische tips die je toe kan passen om zoveel mogelijk uit je nachtrust te halen:
Regelmaat
Zorg voor regelmaat in je dag- en nachtritme. Je hebt niet in de hand wanneer je baby je wekt, maar wel hoe laat je naar bed gaat en weer opstaat. Probeer iedere dag op dezelfde tijd in en uit bed te gaan, ook als je een mindere nacht hebt gehad. Hierdoor gaat je lichaam herkennen wanneer het bedtijd is en val je makkelijker in slaap.
Voeding
Je voeding is ook van invloed op hoe goed of slecht je slaapt. Het kan lastig zijn om voor jezelf tijd te maken om een gezonde maaltijd te bereiden, maar probeer (zeker in de middag en avond) eten of drinken met cafeïne, alcohol, vet en suiker te beperken. Bereid eventueel meerdere maaltijden voor (mealpreppen) of vraag of vrienden of familie een keer voor je willen koken.
Nachtrust met een baby
Als je net bent bevallen breekt er een hectische tijd aan. Je slaapt waarschijnlijk een stuk minder dan je gewend bent (en zou willen) en je slaapritme wordt onregelmatig doordat de baby ‘s nachts om aandacht vraagt. Met bovenstaande tips zorg je ervoor dat de tijd die je in bed doorbrengt, zo fijn en rustgevend mogelijk is.