De groei van de buik

De groei van de buik tijdens de zwangerschap, het is iets magisch. En het roept wellicht de nodige vragen op! Wat kun je verwachten? Wanneer begin je het te zien? Hoe lang pas je nog in je favoriete spijkerboek? Wij geven antwoord op je vragen.

Iedereen is anders

Ik hoor je denken: “eerst beloof je me antwoorden, vervolgens lees ik dat het voor iedereen anders is: wat een dooddoener!” Nou daar heb je een punt. Maar het feit wil: iedereen is anders. Toch zijn er een aantal factoren die bepalen wanneer je buikje zichtbaar wordt en hoe groot deze wordt.

Aantal zwangerschappen

Ben je voor het eerst zwanger? Waarschijnlijk is jouw buik zichtbaar voor de buitenwereld vanaf 12 tot 16 weken. En zelfs al voor die tijd kan je broek wat strak gaan zitten, bijvoorbeeld door zwangerschapskwaaltjes als constipatie en misselijkheid. 

Aantal babies

Niet zo gek, maar het aantal foetussen in je buik heeft invloed op de grootte ervan. Draag je een tweeling of ander type meerling, goede kans dat jouw buik al wat eerder te zien is én dat deze groter wordt.

Je bouw 

Zoals we al zeiden: iedereen is anders. En jouw unieke bouw heeft invloed op de zichtbaarheid van jouw zwangerschap. Ben jij erg slank gebouwd? Dan is de kans aanwezig dat jouw buik eerder opvalt. Heb je last van overgewicht? Dan valt je zwangere buik wellicht minder op.