Kramen met Kiki-Mae

Nadat haar beste vriendin op jonge leeftijd zwanger raakte zag Marieke van den Ouden (27) van dichtbij hoeveel impact dit proces heeft op je lichaam en welzijn. Toen ze jaren later ook de transitie van vrouw naar moeder bij haar eigen zus van dichtbij meemaakte, zag zij niet de roze wolk waar iedereen het altijd over heeft maar kraamtranen, pijn en vermoeidheid. ’Mijn moeder en de kraamzorg waren een ontzettend hulp, maar ik vond het allemaal erg praktisch. Waarom was er niemand die haar op een dieper niveau kon helpen bij deze transitie?’

Het werd Marieke haar levensmissie om de zorg voor moeders ná de bevalling net zo belangrijk te maken als de zwangerschap zelf. Marieke is postpartum-expert en eigenaresse van postpartumbedrijf Kiki-Mae. Haar missie? Zorgen dat postpartumzorg in één adem wordt genoemd met de zwangerschap en geboorte zelf. Vorig jaar werd ze zelf voor de eerste keer moeder van Jona Joshua. Hoe heeft de komst van haar zoon de kijk op haar werk verdiept en wat zijn haar toekomstplannen?

Ik fotografeerde je toen Jona nog in je buik zat en je net zwanger was, wat is het verschil met de vrouw die ik voor de geboorte vastlegde en nu?

Een wereld van verschil, bijna niet te beschrijven. Het is echt meisje vs moeder. Ik heb fysiek een hele pittige zwangerschap gehad en daar heb ik zoveel van geleerd. Overgave, vertrouwen op mijn lijf, naar binnen keren en daar de antwoorden zoeken. Het was één grote zoektocht. Ik heb mij echt 9 maanden lang verschrikkelijk gevoeld omdat ik zo weinig kon. Ik viel vaak flauw door een te lage bloeddruk waardoor ik al snel niet eens meer durfde te autorijden. En zo nog 1000000 kwalen. Ik was gewend aan een slank en sterk lijf. Kon mentaal een hoop aan en was gewend om altijd maar te knallen. Nu MOEST ik rustig aan doen en dat vond ik verschrikkelijk moeilijk. Ik heb echt geleerd dat sterk zijn niet betekent dat je veel kan liften of een lange adem hebt, maar dat je sterk bent als je durft te luisteren en vertrouwen op je lijf. Tijdens de fotoshoot in de zwangerschap voelde ik mij onzeker, was ik moe en maakte ik mij veel zorgen. Hoe blij ik natuurlijk ook was… nu postpartum zijn mijn lichaam en ik echt een team. Die power die ik heb gevoeld tijdens de bevalling… dat was de geboorte van een leeuwin. Ik heb echt het gevoel dat ik de hele wereld aankan. Mijn bevalling eindigde in een totaalruptuur en het herstel daarvan was ontzettend pittig. Maar wat een kracht wist ik nog uit mijn kleine teen te halen. Bizar. Dat ging natuurlijk in golven, en gepaard met veel tranen, maar ik ben zo trots op mezelf. Deze ervaring heeft alles voor mij veranderd. Ik ben een leeuwin met urineverlies en een postpartumbuikje.

Wat betekent het moederschap voor jou?

Het moederschap is voor mij thuiskomen. Tot nu toe ben ik voor mijn gevoel nergens beter in geweest dan dit en dat het zó natuurlijk zou gaan had ik niet durven dromen. Maar het moederschap zit ook zeker vol uitdagingen en leren loslaten vanaf het moment dat Jona was geboren. Ik probeer alle uitdagingen met bewondering aan te vliegen. Life is a game, toch? Ook laat ik een traantje bij iedere mijlpaal, dat had ik hiervoor niet zo snel gedaan.

Je bent post-partum expert en hebt voor de geboorte van Jona al ontzettend veel nieuwbakken moeder mogen ontmoeten en behandelen, welke dingen had je je nooit kunnen indenken voordat je zelf moeder werd?

Ik dacht dat ik bijna alles wel al had gehoord, en ik wist van tevoren dat er heel veel onbesproken blijft over postpartum kwalen. Over ‘gênante’ lichamelijke klachten zoals ongecontroleerd scheetjes laten en urineverlies, wat beide trouwen te behandelen valt. Het is normaal dat je er na de bevalling last van kan hebben maar je hoeft er niet je hele leven mee te lopen. Wat voor mij dé grote eye-opener was: mijn kennis over en voorbereiding op de kraam- en postpartumzorg heeft mij echt gered en heeft ervoor gezorgd dat ik niet in paniek raakte en met zachtheid naar mijzelf kon blijven kijken. Ik wist hoe ik mijn ruptuur moest verzorgen en dat vrouwen met een ruptuur prima kunnen genezen, mits ze de juiste tools hebben. Alleen al die wetenschap hielp mij de eerste dagen door. En het hele mentale stukje: je veranderende relatie, je hele

mindset en alle thema’s die ineens aan bod komen. Mijn grootste struggle: als independent woman ineens afhankelijk zijn van mijn partner en volledig in dienst staan van een baby. Die overgang was voor mij huge.

Wat wil je Jona meegeven?

Och jemig. Hoe belangrijk het is om voor de aarde te zorgen. Om vriendelijk voor elkaar te zijn ook al krijg je er soms niets voor terug. Dat je van gedachten mag veranderen, hoe je je emoties kan begrijpen en gezond kan reguleren. Eerlijkheid. Dat mannen mogen huilen en zich kwetsbaar mogen opstellen en dat vrouwen soms kunnen brullen en respect verdienen.

Hoe heeft de komst van Jona de relatie met jou en Rowan veranderd?

Veel. We zijn echt verliefder dan ooit en trots op elkaar en onze baby. Een geoliede machine vanaf dag 1, iets waarvan ik wist dat dat niet vanzelfsprekend was. Dus daar ben ik heel dankbaar voor. Je seksleven veranderd natuurlijk totaal, iets waar toch ook minder over geschreven wordt. Wanneer heb je weer seks? Ik vond het, zeker na mijn totaalruptuur, dood- en doodeng. Bovendien stond mijn lichaam in het teken van een baby. Borstvoeding, helende wonden, hormonen razen door je lijf. Ik vroeg aan vriendinnen hoe dat voor hen was, dat hielp ontzettend. Het is echt best normaal om na 8 maanden eens te proberen. Ik heb zelfs een jaar of langer gehoord. We hebben er veel over gesproken en met elkaar besproken wat we fijn vonden en het bleek dat knuffelen en aanraken voor ons beiden al voldoende was. Een nachtje lepeltje-lepeltje. En als ik behoefte had om mijn lijf een dagje niet te delen dan was dat ook oké. Maar ook de praktische dingen: wat verwacht je van elkaar? Wij hadden een pact met een aantal basisregels waar we steeds op terug kunnen vallen. Dus toch echt weer: onze goede voorbereiding helpt ook hierbij ons ontzettend.

Wat is de belangrijkste les die je van je eigen/een andere moeder leerde?

Dat je het niet alleen hoeft te doen. Opvoeden achter gesloten deuren is een moderne ziekte en ik heb heel bewust besloten hier niet aan mee te doen. Ik vraag hulp, gun mijzelf hulp en bied hulp aan aan andere mama’s. We hebben elkaar echt nodig: it takes a village.

Wat is, volgens jou, een van de grootste misconcepties over het ouderschap/zwangerschap/ bevalling/post partum?

Zo, heb je even? Heel groot stuk postpartum is sowieso een groot gat in onze geboortezorg. Nadat de kraamzorg weg is zie je de verloskundige nog één keertje en dan mag je het zelf uitzoeken. In het westen hebben wij veel meer postnatale depressies en psychoses dan in culturen waar de nieuwe moeder veel meer zorg en aandacht krijgt. Het maatschappelijk belang van goede voorlichting en begeleiding in deze tijd is enoooooooorm: blije en gezonde moeders voeden sterkere kinderen op en kunnen ook een beter steentje bijdragen aan de economie. Het is een wisselwerking. Iets waar we nu behoorlijk wat steken laten vallen.

De grootste misconceptie is misschien wel dat het moederschap één en al rozengeur en maneschijn is. De culturele boodschappen die we al van jongs af aan meekrijgen zijn killing. Dat je als vrouw gemaakt zou zijn voor het moederschap impliceert behoorlijk dat je het nooit moeilijk, zwaar, stom of saai mag vinden bijvoorbeeld. Maar ook dat je als moeder niet te veel van huis mag zijn, maar wanneer je een stay-at-home- mom bent krijg je ook kritiek. Het is heel belangrijk om je bewust te worden van dit soort boodschappen en uitingen om ervoor te zorgen dat je zelfverzekerd in het moederschap kan staan. Of in ieder geval zelfverzekerd in je onzekerheid 😉

Wat is het beste advies dat je kunt geven aan aanstaande ouders/aanstaande moeders?

Bereid je voor. Ook op het vierde trimester. Na een zwangerschap en bevalling sta je mentaal en fysiek gewoon 3-0 achter en je hebt de juiste tools en mensen om je heen nodig om dit enigszins weer in te halen. En het is een ongelofelijke mindgame waar je niet op voorbereid bent. De focus ligt zo ontzettend op de baby na de geboorte, maar de moeder is degene die aandacht nodig heeft. Wanneer zij alles krijgt wat ze nodig heeft kan zij zich storten op haar baby. Ik durf zelfs te zeggen: de gezondheid van het kind hangt voor een groot deel af van de gezondheid van de moeder. Ik lanceer binnenkort een online cursus om je voor te bereiden op het moederschap. Bizar dat dat dus nog niet bestaat in Nederland, terwijl we wel hartstikke verzadigd zijn met -ook hele belangrijke!- zwangerschapscursussen. De naam van de cursus wordt

!Mothering Me”#en treffender kan denk ik niet. Je moet echt eerst je eigen zuurstofmasker op doen voor je aan anderen kunt gaan denken. Ik ben al mijn kennis over postpartum gaan bundelen tijdens de zwangerschap en inmiddels is dat uitgegroeid tot een online cursus die moeders (zwanger of net bevallen) wegwijs maakt in het postpartum landschap. Waar de kraamzorg stopt of de tijd niet voor heeft neemt deze cursus het over: Mothering Me. In 7 modules neem ik je mee in alles wat je moet weten om mentaal en fysiek gezond moeder te kunnen zijn. Denk aan het begrijpen van je veranderende brein, je lichaam ondersteunen in de genezing na de bevalling en je relatie voorbereiden op het ouderschap. We verdiepen ons in hoe andere culturen met deze heilige tijd om gaat, welke voeding jou ondersteunt en hoe jij je eigen grenzen bewaakt. Compleet met werkboek met o.a. een slaapplan, zelftesten voor depressie en depletie en een wandelschema. Aan het eind van de cursus heb je een volledig kraamplan en meer inzicht in jouw nieuwe rol als moeder. Verloskundigen of kraamverzorgenden kunnen deze cursus ook aanbieden aan hun cliënten.

Wat had je niet verwacht/sta je nog steeds van te kijken?

Hoe mijn mombrain mijn superpower is. Ik vergeet VEEL maar het valt mij op dat ik echt de dingen vergeet waar de focus ook niet hoort te liggen. Alsof mijn eigen hersenen gewoon voor mij besluiten waar ik wel of geen ruimte voor heb momenteel. Ik ben gemotiveerder en ambitieuzer dan ooit en weet in een half uurtje tijd als Jona ligt te slapen echt veel voor elkaar te krijgen. Efficiëntie! I love it. Dat komt dus doordat de samenstelling van je hersenen ook letterlijk is veranderd na een zwangerschap en bevalling; neuroplasticiteit heet dat. Google maar eens. Mombrain grapjes zijn uitermate handig om te gebruiken wanneer het uit komt maar slaan dus eigenlijk nergens op. Ik noem het liever Mommy-boosted-brain. En over het algemeen sta ik gewoon te kijken van mijn veerkrachtigheid. De leercurve in deze periode is supersnel, maar I’m doing it.

Wat staat er met Kiki-Mae op de planning voor komende tijd?

Ons team groeit hard, we zijn inmiddels al met 5 behandelaren! Er worden weer nieuwe behandelaren opgeleid. Inmiddels kun je bij ons behandelingen boeken in omgeving Arnhem, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam en hebben we een coach voor de mama’s! Daarnaast richt ik mij dus steeds meer op voorlichting en het voorbereiden op postpartum door het geven van cursussen, workshops en consults. Professionals uit de geboortezorg kunnen voor ons terecht voor opleiding en bijscholing. Grootse plannen dus, het vuur is aangewakkerd!