Zwangerschaps- en bevallingszorg: Kies een bijpassende zorgverzekering

Als aanstaande moeder denk je veel na over de gezondheid en het welzijn van jou en je baby. Heb jij al uitgezocht of jouw huidige zorgverzekering nog goed aansluit bij jouw nieuwe situatie? Wellicht is het slim om voor het eind van het jaar nog over te stappen naar een andere zorgverzekeraar die meer kosten dekt tijdens jouw zwangerschap en bevalling. Des te eerder je dit hebt uitgezocht, des te beter je bent voorbereid. Weer een taakje afgevinkt van je lange to do list!

Om erachter te komen welke zorgverzekering bij jou past, kun je het best je zorgverzekering vergelijken. De nieuwe zorgpremies voor 2024 worden in november bekend gemaakt.

Waar let je op?
Niet alle zorgverzekeraars bieden dezelfde dekking voor zwangerschap en bevalling. Kijk daarom goed wat er is inbegrepen in de zorgpolis. Een aantal belangrijke punten om op te letten:

  • Prenatale zorg: Worden prenatale controles, echo’s en laboratoriumtests door de verzekering gedekt? Tijdens een gezonde zwangerschap is prenatale zorg van cruciaal belang.
  • Keuze van zorgverleners: Weet jij al welke verloskundige of specifieke artsen je wilt inschakelen? Zorg ervoor dat jouw verzekering hen dekt.
  • Ziekenhuisopname: Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen? Controleer of het ziekenhuis waar jij zou willen bevallen wordt gedekt door je verzekeraar. Soms is er een limiet aan het aantal dagen dat je in het ziekenhuis mag blijven. Check dit ook als je thuis wilt bevallen, soms moet je onverhoopt toch richting het ziekenhuis. Helaas gaat niet altijd alles zoals gepland.
  • Postnatale zorg: Denk ook alvast na over de zorg na de bevalling, bijvoorbeeld kraamzorg en postnatale controles.

Lees ook: Zwanger? Dit krijg je vergoed van je zorgverzekering – FutureMom

Eigen risico voor zorg rondom zwangerschap
Kies voor een zorgverzekering die past bij jouw financiële situatie. De maandelijkse premies kunnen erg verschillen. Vergelijk verschillende zorgverzekeringen rondom zwangerschap en let daarbij op het eigen risico.

Een lager maandbedrag aan premie kan aantrekkelijk zijn, maar gaat vaak samen met een hoger eigen risico. Dat betekent dat je meer uit eigen zak moet betalen als je zorg nodig hebt. En tijdens een zwangerschap, bevalling, of daarna weet je nooit van tevoren waar je met zorgkosten tegenaan kunt lopen.

Voor verloskundige zorg en kraamzorg betaal je geen eigen risico, voor bloedonderzoek en gynaecologische hulp weer wel. Doe goed onderzoek naar wat er wel en niet onder het eigen risico valt.

Aanvullend verzekeren tijdens zwangerschap?
Overweeg je overige aanvullende dekkingen, zoals tandheelkundige zorg voor zwangere vrouwen of dekking voor complicaties tijdens de zwangerschap? Een aanvullende verzekering kan extra kosten met zich meebrengen, maar soms is het essentieel.

Als je van tevoren verwacht extra zorg nodig te hebben, kan het interessant zijn je hier aanvullend op te laten verzekeren. Zo kun je je bijvoorbeeld ook aanvullend laten verzekeren voor een kraampakket, babymassage of bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak.

Tussentijds wijzigen bij zwangerschap
Overstappen van zorgverzekering kan maar één keer per jaar, en dat is in november en december. Ben je in het nieuwe jaar zwanger geworden en heb je geen goed bijpassende verzekering? Er zijn slechts een aantal zorgverzekeraars waarbij je tussentijds kunt wijzigen. Vraag na bij je huidige zorgverzekeraar of dit mogelijk is.

Lees ook: Wat moet je allemaal regelen als je zwanger bent? – FutureMom

Kies voor de best mogelijke zorg
Neem de tijd om verschillende opties te overwegen en stel vragen bij de zorgverzekeraar om er zeker van te zijn dat je vol vertrouwen kunt genieten van deze bijzondere periode in je leven.

Het kiezen van de best passende zorgverzekering tijdens je zwangerschap en voor de bevalling is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke zorg krijgt. Uiteindelijk biedt het gemoedsrust en zorgt het ervoor dat je je kunt focussen op wat echt belangrijk is: de gezondheid en zorg voor jou en je baby.  

Handige bronnen: