De natuur in: wandelen met je baby

De Veluwe, de Waddenzee, de Oostvaardersplassen, de Weerribben of de Drunense Duinen; Nederland is dan wel klein en dichtbevolkt, maar we hebben ook heel mooie natuur, waar je heerlijk kan wandelen. Ook als de baby er is.

Wandelen is goed voor je hart, je longen, het verbetert je conditie, verhoogt je concentratie, je slaapt beter en geeft je positieve gedachten. Het is dus niet alleen heel erg gezond, maar het is ook goed voor je humeur. En nog belangrijker: je bent niet gebonden aan vaste uren. Je kan altijd wandelen als het jou uitkomt en tijdens het wandelen ontwikkelt je baby meteen liefde voor de natuur.  

Van de gebaande paden  

Toch kan wandelen met kleine kinderen ook best een uitdaging zijn. Je bent gebonden aan slaapjes en voedingen en je moet je baby op een comfortabele en veilige manier vervoeren. Als je wandelt met een kinderwagen, dan kan je baby onderweg lekker slapen, maar kan je niet echt van de gebaande paden af. Een alternatief is het dragen van je baby op je buik en later ook op je rug. Dan ben je een stuk flexibeler.  

Avontuurlijk zonder hindernissen  

Als je naar buiten gaat, kan je kiezen voor een veilig rondje in de natuur bij jou in de buurt, maar het is ook leuk om nieuwe plekken te ontdekken. Alleen omdat het leven als kersverse ouder al avontuurlijk genoeg is, wil je niet ergens naartoe rijden waar je kinderwagen vast komt te zitten in de modder, je onderweg allerlei hindernissen tegenkomt, of je er halverwege achter komt dat je rondje geen 3 maar 8 kilometer is. Om je daarvoor te behoeden vind je hier 5 handige websites om de perfecte routes uit te stippelen. 

 • Natuurmonumenten heeft een enorm aanbod leuke routes om met kinderen te lopen. Sommige zijn zelfs korter dan een kilometer, andere wat langer en er is onderweg altijd heel veel te zien.
  Natuurmonumenten.nl/wandelen 
 • Op de website van de ANWB vind je heel gemakkelijk wandelingen in alle provinciën. Vink de gewenste afstand aan (bijvoorbeeld tot 5 kilometer), of de tijd die je wilt wandelen. Vervolgens krijg je ontzettend leuke tips. 
  anwb.nl/wandelen 
 • Wandelnet is een stichting die draait op vrijwilligers. Zij helpen niet alleen om wandelroutes uit te stippelen, maar ook om de natuur te beschermen en te behouden. Op de website van wandelnet vind je heel gemakkelijk een route in de provincie waar je graag wilt wandelen. Bijvoorbeeld aan de hand van de gewenste lengte van je route.
  wandelnet.nl 
 • Op de website van Kinderwagenwandelingen stelden wandelaars Olof en Judith wandelingen samen die 100% kinderwagenproof zijn. Ze hebben alle wandelingen zelf uitgeprobeerd. Het zijn geen saaie rondjes, maar ook geen uitputtingsslagen. En ze houden ook nog rekening met de wensen van eventuele broertjes en zusjes.
  kinderwagenwandelingen.wordpress.com 
 • Ook op de website van Staatsbosbeheer ontdek je de leukste routes om te wandelen. Van korte ommetjes tot lange struintochten. En als je kindje wat groter wordt, vind je er ook allerlei fietsroutes.
  staatsbosbeheer.nl/routes