Wasbare luiers

Een baby gebruikt gemiddeld 5 luiers per dag, die grotendeels uit plastic bestaan. Dat zijn er 150 per maand en bij elkaar opgeteld is dat zo’n 22 kilo afval. Alle luierdragende Nederlandertjes zorgen ervoor dat het restafval in Nederland voor 5% uit wegwerpluiers bestaat. En die zijn niet gemakkelijk te recyclen. Het is daarom heel erg goed dat steeds meer mensen toch weer teruggrijpen naar de wasbare luiers. Maar wel in een 21ste-eeuws jasje. Of broekje in dit geval.

Vooroordelen ontkracht  

Misschien denk je nu: ‘dat kan allemaal wel heel milieuvriendelijk zijn, maar ik ga toch geen poepluier in mijn wasmachine gooien!’ Nou, dat is dus een van de vooroordelen over wasbare luiers die Kathelijn Hendrikse, ervaringsdeskundige en moeder van Abel (4) en Róisín (bijna 2), graag helpt ontkrachten.  

Vooroordeel 1: er komt poep in de wasmachine  

Kathelijn: ‘Nee. De wasbare luier bestaat uit verschillende delen. Een absorberende luier en een waterdicht overbroekje. Bovenop de luier komt een los inlegvel dat het vocht doorlaat en de poep niet. Het inlegvel gooi je samen met de poep weg, bij het verschonen van je baby. De rest van de luier gooi je gewoon in de wasmachine.’ 

Vooroordeel 2: met wasbare luiers moet ik veel vaker wassen  

Kathelijn: ‘Het wassen kost zéker niet meer energie en water dan de productie van de wegwerpvarianten. Misschien was je per week 1,5 keer extra en dat is heel erg te overzien. Met kleine kinderen was je altijd al veel.’ 

Vooroordeel 3: wasbare luiers zijn veel duurder   

Kathelijn: ‘Je moet wel investeren om de luiers te kopen. Om de week een beetje stressvrij door te komen en altijd een schone luier voor je kindje klaar te hebben liggen, heb je zo’n 24 wasbare luiers nodig. Dan heb je altijd een voorraad voor 3 dagen. Wij hebben er een paar nieuw gekocht, maar ook heel veel gekregen. Er is een enorme ruilhandel in wasbare luiers, want ze blijven echt heel lang goed. Mensen geven ze aan elkaar door, of verkopen ze tweedehands.’  

Waarom zou je wasbare luiers gebruiken? 

Kathelijn: ‘Wasbare luiers zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je humeur. Elke keer als ik mijn kinderen verschoon, voelt het goed dat ik geen afval creëer en ook niets nieuws hoef te kopen. En uiteindelijk ben je nog goedkoper uit ook.’  

Tips om wasbare luiers te gebruiken 

  1. Het belangrijkste met wasbare luiers, maar ook met gewone wegwerpluiers, is dat je je baby niet onnodig vaak verschoont. Dat is echt beter voor het milieu.  
  1. Als de luiers heel erg vies zijn, is het handig om ze eerst even in een sopje te laten weken en daarna in de wasmachine te stoppen.  
  1. Als je op pad gaat, neem dan een waterdichte en wasbare tas mee voor de vieze luiers. Anders stink je de hele dag een uur in de wind. Je kan wasbare luiers ook afwisselen met (eco-)wegwerpluiers. Deze luiers zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn minder schadelijk voor het milieu. 
  1. Let ook op de billendoekjes. In veel van deze doekjes zit ook plastic. Koop daarom eco-billendoekjes zonder plastic en chemicaliën, of gebruik gewoon een washandje met billenlotion. Het recept voor deze lotion vind je hier.