Tijdloos en onverslijtbaar speelgoed

Als kind creëer je je eigen wereld. Met je lievelingsknuffel beleef je overdag de grootste avonturen, terwijl hij ‘s avonds in bed over je waakt. Met je houten trein rijd je binnen een uur de wereld rond en met al je auto’s, boten en theeserviesjes hoef je je nooit te vervelen. Zonder elektronica, toeters en bellen. Gewoon zelf spelen, met tijdloos en onverslijtbaar speelgoed.

Een knuffel voor het leven

De lievelingsknuffel van je kind is zijn of haar beste vriend. De knuffel bewaart alle geheimen en beschermt je kleine tegen boze dromen en monsters onder het bed. Voor de vergeten lievelingsknuffel rijd je als ouder 2 uur terug om hem bij een tankstation weer op te halen, zet je een social mediacampagne op als hij van die fiets is gevallen en accepteer je dat hij niet in de was mag. De lievelingsknuffel is one in a million en koop je maar een keer. En als je dan kiest voor een mooi exemplaar, kies er dan ook een die een leven lang meegaat.

Het Nederlandse bedrijf Bon Ton Toys maakt dit soort knuffels al sinds 1933 en verkoopt ze wereldwijd. Je kent ze onder andere van de knuffels van het ‘World Wide Fund for Nature’, ‘het Muizenhuis’ en natuurlijk ’Nijntje’. En ze worden ook nog duurzaam geproduceerd volgens de hoogste standaarden, van zachte, maar sterke materialen. Het bedrijf gebruikt weinig water, creëert zo min mogelijk afval en betaalt een eerlijke prijs aan de mensen die de knuffels maken. Alles om de wereld van jouw kind en zijn of haar knuffel een beetje mooier te maken.

Op weg naar exotische oorden

Houten speelgoed, waaronder treinbanen, bieden je kinderen uren speelplezier. Het verveelt nooit. Pas elke keer de vorm aan, of de bestemming. Van exotische oorden tot gewoon het huis van opa en oma. De houten treintjes en baan zijn onverslijtbaar. Dat had de Zweedse Ivar Bengtsson goed begrepen.

In 1884 investeert Ivar op 18-jarige leeftijd zijn spaargeld en begint met het verkopen van houten manden in Denemarken. Het levert hem winst op en hij krijgt de smaak te pakken. Hout blijft zijn materiaal en in 1907 ontwikkelt hij zijn eerste speelgoed. In de jaren die volgen, komt daar steeds meer bij. In 1957 komt de iconische BRIO treinset op de markt, die er vandaag de dag nog steeds zo uitziet als 60 jaar geleden en dat hopelijk ook de komende 100 jaar blijft doen.

Gerecyclede plastic melkflessen

Uren speelplezier met een boot voor in bad, een theeset waaruit vaders en moeders al slurpend lucht naar binnen zuigen of een auto van de brandweer. Waar je kind ook blij van wordt, het Amerikaanse bedrijf Green Toys maakt het. En wel van een heel bijzonder materiaal, namelijk: gerecyclede plastic melkflessen.

Green Toys zamelt flessen in, vermalen ze en maken er kleurrijk speelgoed van, dat je kind stimuleert om zijn of haar fantasie te gebruiken. Niets batterijen, lampjes of geluiden, maar gewoon lekker op de grond of in bad urenlang spelen. Green Toys werkt volgens het principe reduce, reuse en recycle. Om onnodig transport van het speelgoed te voorkomen, produceren ze alles lokaal, maar ze verkopen het (gelukkig voor ons) natuurlijk wel over de hele wereld.