De U is voor uitzetlijst

Is het je al opgevallen dat er ontelbaar veel uitzetlijsten te vinden zijn op het wereld wijde web en dat er op die lijsten dan ook nog eens ontelbaar veel spullen staan? Dat kan anders, dacht hoofdredacteur Sophie. Zij deelt hier haar top tips voor een baby uitzet met zowel de materiële als immateriële dingen die je écht nodig hebt, van A tot Z. Afstrepen maar!

A: De A is van abonnement. Want jee wat is het fijn als je niet continue na hoeft te denken of er nog genoeg luiers zijn en of er nog eten in de ijskast ligt. Voor die luiers kun je terecht bij Lillydoo. Ik ben enorm fan omdat ze ook een groene optie bieden zonder plastic. Zo doet het toch iets minder pijn om zoveel “waste” te produceren. Daarnaast dus ideaal want bij te bestellen met de app en ze worden aan huis geleverd wat je veel gezeul scheelt! Ook een fijn abonnement, zeker in de kraamtijd, is een abonnement op bijvoorbeeld Hello Fresh of Oh My Guts die een menu maakte speciaal voor nieuwe moeders. Laat hen je boodschappen doen, scheelt jou veel gedoe! 

B: De B is van babynestje. Voor mij was meteen duidelijk welke dit moest worden: de Snuggle Me Organic. Twee van mijn beste vrienden gaven me deze cadeau uit Canada waar de prijzen net wat lekkerder zijn, maar ook voor de Europese prijs is dit babynestje zeker de moeite waard: het vormt perfect naar het ruggetje van je newborn en geeft hem of haar een veilig en geborgen gevoel. Je baby kan hier de hele dag veilig in liggen (houd wel altijd een oogje in het zeil en laat je kleintje niet alleen!) en je kan het nestje overal leggen waar je wil. In de box, op je bed, op de bank, op de tafel, op de vloer. You name it. Een andere top tip: hergebruik je zwangerschapskussen als babynestje door er een hoes omheen te doen, bijvoorbeeld van Ilmaha. Zo maak je simpel zelf een fijn babynestje.

C: De C is voor commode. Een plekje speciaal voor je kleine, waar het verschoonkussen op kan, de babyspullen snel te vinden zijn en je de kleertjes kwijt kan is ideaal. Persoonlijk vond ik de hoogte van de commode belangrijk: dat je niet hoeft te bukken wanneer je je kleine verschoont. Wij hebben een simpel Ikea kastje dat we al hadden gepimpt met gezellige greepjes, en ook op Marktplaats en in kringlopen winkels kun je je geluk niet op. 

D: De D is van draagzak. Het dragen van je baby is niet alleen heel erg handig – hallo 2 handen vrij! – maar is ook nog eens heel erg goed voor de hechting met je kindje. De keuze is tegenwoordig reuze. Van ergonomische exemplaren tot ware fashion items en alles ertussenin. Tip: zorg voor een draagzak die je alleen om kan doen en waar je je kindje makkelijk in tilt. Daarnaast altijd even opletten dat de houding van je kleine klopt: de beentjes moeten in een M zitten waarbij de billetjes en voetjes op 1 hoogte zitten en de knietjes gebogen omhoog zijn.

E: De E is van Elvie, een favoriete nieuwkomer op het gebied van kolven en dat is niet zonder reden. Het idee dat je als vrouw gewoon de deur uit kan tijdens het kolven, is fantastisch nieuws. Daarnaast speelde mijn bekkengebied op tijdens het einde van de zwangerschap en Elvie heeft ook een Pelvic Floor Trainer die je daarbij kan helpen. Zowel de kolf als de pelvic floor kegel trainer werken met een app die voor je bijhoudt wat je gedaan hebt. Zeker handig in het geval van borstvoeding en kolven: had je net nou links of rechts gedaan…? Die vraag is verleden tijd.

F: De F staat voor flinke aantallen. Want als je ergens niet genoeg van kunt hebben, zijn het hydrofiele doeken. Ze komen in vele maten en eigenlijk wil je van al die maten een stapeltje hebben. Je gebruikt deze namelijk voor zo een beetje alles: spuugdoeken, om de baby mee af te drogen, om de baby in te wikkelen na het badderen, onder het hoofdje van je kleintje als hij slaapt… ik kan nog wel even doorgaan. Tip: koop er een aantal in echt fijne stoffen, bijvoorbeeld van Koeka, die zijn heerlijk zacht en blijven erg lang mooi.

G: De G staat voor gezellig licht. En wel in de vorm van zoutlampjes. Nee die zijn echt niet alleen voor de zwevers onder ons, geloof me, als je straks midden in de nacht wakker bent om te voeden is een zoutlampje dé oplossing. Het is zacht licht waardoor je gemakkelijk weer in slaap valt en geeft genoeg zicht om alles bij te kunnen vinden. Je vindt de zoutlampjes op heel veel plekken, van de natuurwinkel tot aan menig webshop. Ik heb ook een fijne variant die in het stopcontact kan van Insight Stones, ideaal als Night light voor je kleine.

H: De H is van huren! Er zijn anno 2022 hele fijne bedrijven die hebben nagedacht over een duurzaam alternatief voor de eindeloze hoeveelheid babyspullen die (toekomstige) ouders aanschaffen. Zeker als je bedenkt dat veel van die producten maar heel even mee gaan, je kleine groeit immers als kool, was het hoog tijd voor deze manier van spullen aanschaffen. Ideaal ook als je twijfelt of je iets wel echt nodig hebt. Mijn top tips? TinyLibrary waar ik een co-sleeper van Bednest huur, Gray Label waar ik babykleertjes van huur voor de eerste maanden dat hij het hartstikke groeit (ok, en stiekem e.e.a. van koop), en bijvoorbeeld Red Orka voor fijne kwaliteit basic rompers. 

I: De I is voor iPhone. Klinkt suf, maar wat is dat ding handig. Gebruik hem niet alleen om eindeloos veel foto’s van je kleine te maken maar gebruik ‘m ook voor alle handige apps. Wat nog miste in dit lijstje: de babyfoon. En laat je iPhone nou een enorm handig extra scherm zijn voor veel babyfoons. Zo kun je zelfs op afstand je kleine goed in de gaten houden. 

J: De J staat voor jouw lichaam. Jouw zwangere lijf is zo iets bijzonders, dat moet je koesteren. Bijvoorbeeld door een beeldje te laten maken van je buik. Digitaal word je opgemeten en vervolgens wordt er met een 3D printer een beeldje gemaakt van jouw unieke vorm. Geloof me: dit zijn geen dingen waar je spijt van krijgt, alleen soms achteraf als je het niet doet. Ik ging naar de 3D Bar in Amsterdam en kan niet wachten tot het beeldje af is en mij voor altijd herinnert aan deze bijzondere tijd.

K: De K is van kraampakket. Deze is met name bedoeld voor als je thuis gaat bevallen, maar ook als je in het ziekenhuis wil bevallen moet je een kraampakket aanschaffen, je weet immers nooit helemaal hoe het loopt. Aangezien ik thuis wil bevallen ben ik voor een luxe kraampakket gegaan van het prachtige Dalalou. Zij gebruiken alleen maar natuurlijke producten die goed zijn voor mens en milieu. Daar word ik blij van! Zeker voor de kleine vind ik het idee van natuurlijke producten echt een pre. Ook handig: er zit zelfs een cord-ring in voor het naveltje. Ik heb mijn pakket van Dalalou op advies van een vriendin aangevuld met een paar extra producten van WonderMom. Denk hierbij aan warm/koud kompressen voor zowel borst als perineum en een Peri-spuit voor tijdens het plassen. Ook niet vergeten te kopen: twee digitale thermometers (een voor jou en een voor je kindje) en twee kruiken voor het geval jouw kleine moeilijk warm blijft. Je kan ook 1 elektrische kruik aanschaffen zodat je niet met heet water in de weer hoeft.

L: De L is van luieremmer. Ik lette vooral op 2 dingen: goede geur-afsluitende kwaliteiten en het feit dat je er normale vuilniszakken in kan doen. Dat scheelt toch een hoop gedoe! Niet in de weer hoeven met de cassettes van de merken zelf maar gewoon bij de supermarkt terecht kunnen voor zakken is een enorme pre. Denk hierbij aan merken als We-too en Diaper Champ. Ik heb die laatste en die is ook nog eens heel handig “hands-free” te gebruiken, en bedien je met je voet.

M: de M is van massage! Zowel als zwangere als in de kraamtijd is dit een van de beste cadeaus voor jezelf als je het mij vraagt. Ik kreeg een zwangerschapsmassage van Jitske Serné, ging langs salon The Rub en kreeg er een van mijn doula Nadia. Ook heb ik al een aantal postpartum behandelingen gepland bij Jitske Serné en Layla Cremer. Kijk ook eens op de sites www.postpartummassagenederland.nl en www.studiolouve.com .

N: de N is van even helemaal niets. Hoe moeilijk ook (zeker als het niet je eerste kindje is), af en toe even helemaal niets doen is zo goed voor je. Leg je handen op je buik en maak contact met je kleine. Vind je dat lastig? Ik gebruikte de app ExpectFull vanaf het begin van mijn zwangerschap om alvast een beetje te leren om mijn gedachten uit te zetten en naar mijn lichaam te luisteren. Een goede voorbereiding op de bevalling, maar in mijn optiek ook gewoon broodnodig om de rust af en toe op te zoeken en uit dat altijd drukke hoofd te komen.

O: De O staat voor opgezwollen benen, of nou ja: het voorkomen daarvan. Voor iedere vrouw is dit anders maar gemiddeld heb je als zwangere vrouw meer kans op opgezwollen benen en zelfs spataderen. Iets dat je als je het mij vraagt graag wil voorkomen. Omdat ik voor mijn werk soms lange dagen op en fotografie set sta, vond ik het een fijn idee om wat “versterking” te hebben, en wel in de vorm van compressie sokken. Het merk dat ik gebruik heet Stox en heeft hele fijne sokken die er ook nog een beetje gezellig uitzien. En het heeft geholpen want ik ben er zonder spataderen of “kenkels” (het oh zo charmante woord voor het fenomeen dat je kuiten en enkels in elkaar doorlopen) vanaf gekomen.  

P: De P is van pakjes. Naast rompers heb je natuurlijk kleding nodig voor je kleine. Koop niet te veel want ze groeien als kool, maar een aantal setjes is wel zo fijn. Extra handig: broekjes met sokjes er aan vast – ook wel footies genoemd – en vestjes want die hoeven niet over het koppie van je kleine. En ook nog even op het lijstje: sokjes (Kruitvat heeft fijne die niet afzakken), slofjes (die van Hvid zijn prachtig en zakken niet af), mutsjes (zowel katoen voor net na de geboorte als wol voor als jullie de deur uit gaan), een warm pak voor buiten (zo een schattig beren-pak of een mooi wollen exemplaar van Engel Natur is ideaal).

Q: De Q staat voor questionable. Wat je echt gebruikt is de vraag en wat niet verschilt enorm per gezin en ook het jaargetijde dat je kindje geboren wordt, heeft invloed op de benodigdheden. In deze lijst vind je in mijn optiek de basics maar weet dat je extra items zo besteld hebt als de kleine er is. Twijfel je over iets? Dan wacht je gewoon nog even totdat de kleine er is.

R: De R is van rompers. Hoeveel heb je er nou echt nodig is de vraag? Tsja, toch wel minimaal 6 stuks, voor het geval de kleine een ongelukje heeft en je hebt al zoveel te wassen. Je kan ze huren zoals hierboven beschreven, maar ook kopen bij bijvoorbeeld de Zeeman. Tip: koop alleen overslagrompers voor je kleine! Dat scheelt veel gedoe want die hoeven niet over hun hoofdje. Ik eindig op meer dan 6 rompers overigens. Vind het toch wel fijn genoeg te hebben liggen. Hou er wel rekening mee dat je a) nooit helemaal weet hoe groot de baby is als ‘ie geboren wordt en dat ze groeien als kool dus heel snel uit het eerste maatje zijn. Ook fijn: wollen rompers. Deze houden je baby warm in de winter en koel in de zomer en zijn zelfreinigend en voorkomen gekke geurtjes. Koop dan wel merinos-wollen pakjes zodat je baby geen jeuk krijgt, bijvoorbeeld van Dilling. Deze rekken lekker mee dus gaan iets langer mee dan katoenen rompers.

S: De S is van setjes. Sexy lingerie ruil je de komende maanden in voor fijn zittend ondergoed tijdens je zwangerschap en voedingsBH’s erna. Hoewel, wie denkt dat dit soort setjes niet sexy kunnen zijn, heeft het mis! Tegenwoordig zijn er een aantal hele fijne merken die hele mooie opties bieden. Mijn favorieten? Underprotection en Boob Design. Check it out.

T: De T is van travel. Want als het goed is ga je heel wat avonturen beleven met je kleine. Handig om direct al te hebben? Een veilig kinderstoeltje en een fijne kinderwagen. Ik ben zelf voor Cybex gegaan omdat zij een ontzettend handige 4-in-1 travel set aanbieden waarmee je gelijk alle must haves aftikt en die jarenlang mee gaat. Initieel viel ik voor de Priam, maar wonende op 2 hoog bleek die voor mij iets te zwaar en uiteindelijk werd het de Mios. Wat een top ding is dat zeg! In 1 handbeweging op te klappen en klein weg te zetten in de hal of gang. 

V: De V is van verschoonkussen. Voor de Duurzaam Zwanger special kwam ik bij Moomu terecht, een duurzame verschoonmat van gerecyclede materialen die een schuine afloop heeft waardoor deze ook goed te gebruiken is voor baby’s die last hebben van reflux (dat de inhoud van het maagje weer omhoog komt als ze plat liggen). Het design is te gek en lijkt op het Eye Museum in Amsterdam. Deze leg je dus zonder schaamte in de woonkamer. Dus de Moomu stond bij mijn zwangerschap hoog op het verlanglijstje!

W: De W is van wassen en dan in het bijzonder van washand. Lijkt niet belangrijk maar: een lange washand waar je kindje op kan liggen is hartstikke handig voor onder de douche. Daarnaast zijn zowel jijzelf als je kraamverzorgster als je baby heel erg blij met een bad op pootjes zodat je je kleine staand kan badderen. Onze badkamer is nogal klein dus voor ons was een inklapbare standaard een must, die zet je immers gemakkelijk weer aan de kant.

X: De x is van liefde. Want uiteindelijk is liefde het allerbelangrijkst straks voor je baby, maar ook nu zwanger voor jouzelf. Iets moeilijker om af te strepen dan de meeste andere punten, want je hebt het niet altijd zelf in de hand: het krijgen van liefde. Probeer in elk geval extra lief voor jezelf te zijn tijdens de zwangerschap en gun jezelf die massage of dat ochtendje langer in bed. En, keep in mind, een baby kun je niet verwennen met je liefde. Give them all you’ve got.

Y: De Y is van Yoga. Mijn persoonlijke favoriete vorm van bewegen, zeker tijdens de zwangerschap. Maar of je nou voor een yoga matje kiest, meer van het zwemmen bent of graag oefeningen doet in het park, het gaat hier om bewegen. Luister goed naar je lichaam en blijf je gehele zwangerschap door bewegen. Neem na je bevalling eerst voldoende rust, en bouw het bewegen daarna weer gecontroleerd op. Hier zijn talloze tips over te vinden online, het kijken nemen waard.

Z: De Z is van zwangerschapskussen. Hier heb ik behoorlijk onderzoek naar gedaan voordat ik mijn keuze maakte. Als iemand met chronische rugpijn weet ik hoe belangrijk een goede houding is en welk kussen je kiest moet dan ook bij je passen. Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op het medium lichaamskussen van Go For The Moon. En wat was dat een goede keus! Het ligt heerlijk en is te gebruiken hoe je maar wil. De vorm is recht, maar hij is buigzaam. En het voordeel van die rechte vorm is dat je het kussen ook na de zwangerschap kan blijven gebruiken als sierkussen op je hoofdeind of gewoon op de bank. De chocolade kleurige hoes in linnen is een lust voor het oog voor na de zwangerschap en de hydrofiele hoes is heerlijk om te knuffelen en gebruik ik zwanger in bed.