Inhoud artikel

Een badbevalling, iets voor jou?

Er zijn verschillende manieren om te bevallen. In een bevalbad is er daar één van. Misschien is het iets voor jou? Het klinkt misschien als een hoop gedoe, maar veel vrouwen vinden het een prettige ervaring. Maar hoe werkt een badbevalling precies?

Voordelen van een badbevalling

  • De warmte in bad zorgt ervoor dat je meer ontspannen bent, waardoor je lichaam het pijnstillingshormoon endorfine aanmaakt. Dit zorgt ervoor dat je minder angst, pijn en spanning ervaart. Het kan zijn dat je daardoor minder behoefte hebt aan medicinale pijnstilling.
  • Het warme water zorgt voor ontspanning. Dit kan leiden tot meer afgifte van het zwangerschapshormoon oxytocine. Met als gevolg dat je weeën sterker en effectiever worden en de bevalling daardoor minder lang duurt.
  • Het water maakt je gewichtloos. Daardoor kan je gemakkelijk verschillende houdingen aannemen om de weeën op te vangen.
  • Het warme water zorgt voor een betere doorbloeding van je bekkenbodem. Dit verlaagt de kans op uitscheuren tijdens de bevalling.

Naast de voordelen voor jezelf, heeft een badbevalling ook een voordeel voor je baby. Deze ervaart namelijk een rustige overgang vanuit het vruchtwater in de buik naar de omgeving buiten de buik. De verloskundige legt na de bevalling direct de baby bij je op de borst zodat jullie gelijk huid op huid contact kunnen maken. Ook de controles door de verloskundige kunnen gewoon in het bad worden uitgevoerd. Denk hierbij aan het luisteren naar het hartje en de inwendige controles om te bepalen hoeveel ontsluiting je hebt.

Een badbevalling is niet altijd mogelijk

Het kan gebeuren dat je hebt gekozen voor een badvevalling, maar toch tijdens de bevalling het bad uit moet. Bijvoorbeeld doordat er twijfels ontstaan over de conditie van je baby. Jij en je ongeboren baby moeten dan buiten het bad verder onderzocht worden. Tijdens heftige weeën uit een bad klimmen met je zwangere buik kan een uitdaging zijn. Tijdens een bevalling kunnen altijd onverwachte situaties optreden waarbij direct gehandeld moet worden. Dat kan niet altijd in een bad. Je zal dan moeten overstappen naar een verlosbed. Dit kan een teleurstelling voor je zijn omdat je het zelf niet zo had gepland. Bespreek altijd van tevoren of het veilig is om (deels) in bad te bevallen met je gynaecoloog of verloskundige. Sommige vrouwen kunnen door een bestaande ziekte of hun voorgeschiedenis niet in bad bevallen.

De rol van je partner

Bij een badbevalling moet er altijd iemand in de kamer aanwezig zijn om toezicht te houden. Het is niet de bedoeling dat je alleen wordt gelaten als je in bad zit. Je partner kan naast het bad zitten om je te ondersteunen zoals bij elk ander type bevalling. Daarnaast wordt je partner vaak om hulp gevraagd bij een badbevalling. Bijvoorbeeld bij het opzetten van het bad. Of bij het op temperatuur houden van het water en het leegpompen van het bad na de bevalling.

De ademhaling van je baby

Mensen kunnen niet onder water ademhalen, toch? Dus hoe werkt dat dan als je baby in het water op de wereld wordt gezet? Je hoeft er niet bang voor te zijn dat je kindje bij de geboorte geen lucht krijgt. Omdat de baby vanuit het vruchtwater direct in het badwater terecht kom, blijft het onder water en krijgt hij of zij nog zuurstof via de navelstreng. Zoals dit ook gebeurt in je buik, al 9 maanden lang. Zodra je baby boven water komt, gaat het door zijn of haar mond ademen. Dit is een natuurlijke reflex. Na de geboorte kan het kindje nog maximaal 30 seconden onder water worden gehouden. Als het kindje eenmaal boven water is, moet het niet weer onder water gebracht worden.

Bijkomen in bed

Afhankelijk van je bloedverlies kan je ervoor kiezen om ook van de nageboorte (placenta) in bad te bevallen. Nadat je bent bevallen, kom je uit het bad word je geholpen met afdrogen. Vaak is dit niet later dan 15 minuten na de bevalling. Dan is het tijd om samen met je kindje in bed bij te komen van de bevalling. Nu is het tijd om te genieten en samen te rusten.