‘Nu vind ik het fijn als ze komt, schat bel jij de Doula even?’
De barende heeft gesproken, en dat is het moment dat ik kom. Want dat is waar het om draait, de wens van de aanstaande moeder en haar eventuele partner. Dit is niet de eerste keer dat ik naar ze toe rijd, ik heb deze route al minstens vijf keer eerder gereden tijdens het voortraject. Vlak na haar eerste telefoontje, toen ze twaalf weken zwanger was, voerde ik het adres voor de eerste keer in op mijn navigatie. Het was een leuk en vooral fijn gesprek, het klikte tussen ons alle drie. Ik gaf ze voor de zekerheid nog wat bedenktijd maar de volgende dag belde ze al en zei met en vrolijke stem: “Wij willen jou als Doula”. Waarop ik zei: “En ik wil heel graag jullie Doula zijn. En zo begon onze reis samen.
We leerden elkaar echt kennen, zij mij en ik hen. Er ontstond een vertrouwensband. Ik kreeg een kijkje in hun leven, wie waren deze mensen, waar kwamen ze vandaan? Wat zijn hun angsten, hoe zijn die ontstaan en hoe kan ik het beste met hen omgaan? Er werd gehuild, want er kwamen emotionele herinneringen naar boven, maar er werd ook gelachen. Vertrouwen en veiligheid is wat moet ontstaan binnen dit geboorteteam. We kennen elkaar, we weten wat we aan elkaar hebben. Tijdens de volgende ontmoeting kwam ik wederom bij hen thuis. Met een demonstratiemodel van het bekken en pop Suus onder mijn arm. Om hen alles uit te kunnen leggen over het natuurlijke geboorteproces en de hormonencocktail die daarbij hoort. We bespraken welke factoren van invloed kunnen zijn op het geboorteproces en hoe belangrijk het is om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren. Waar de barende zich het best kan focussen op de geboorte van haar kind.
Kennis geeft ouders de mogelijkheid te begrijpen wat er gebeurt tijdens de geboorte. Hierdoor zijn ze in staat de controle over het proces te behouden. Het is de barende die het beste voelt wat er in haar lichaam gebeurt. Als zij ook de kennis heeft, kan zij in controle blijven. We bespraken het nut van geboortewensen. Ik gaf ze tools om met elkaar de geboortewensen te bespreken en in een geboorteplan te noteren. Hiermee houden ze de regie in handen, waar ze dan ook zijn en wie hun verloskundige of gynaecoloog dan ook is. Als de barende niet meer in staat is om te reageren op wat er om haar heen gebeurt omdat ze in endorfineland is beland, dan weet het gehele geboorteteam wie deze vrouw is, wat haar wensen zijn en hoe ze het liefst geholpen wil worden. Hierdoor kan ze loslaten en focussen op haar baby die ze zo goed en liefdevol mogelijk wil begeleiden tijdens zijn of haar weg naar deze aarde.
Zo rond de 37 weken zwangerschap was ik weer bij dit stel op bezoek. We gingen ons voorbereiden op de geboorte. We hebben afspraken gemaakt over wanneer ze mij bellen als de bevalling is begonnen. Ook liepen we een rondje door het huis zodat ik zou weten waar alles ligt in het geval van een thuisbevalling. Ik droeg het gewicht van haar kindje en zware buik door haar buik zachtjes op te tillen met mijn Rebozo, een traditionele draagdoek. Ik masseerde haar rug met natuurlijke lavendelolie terwijl een zacht muziekje de ruimte vulde met een ontspannen atmosfeer. Alles draaide even alleen om haar. Ze werd verwend, ze mocht loslaten en ontspannen. Door de massage raakte ze vertrouwd met het gevoel van mijn handen op haar huid waardoor dit gevoel haar niet zou verrassen tijdens de geboorte. Tussen de 38 en 39 weken zwangerschap kwam ik haar nog eens masseren zodat ze zo uitgerust en ontspannen mogelijk de geboorte van haar kind kon gaan ervaren.
En dan is het moment aangebroken. De vader belt mij en zegt dat ik mag komen. De weeën zijn echt begonnen en ze willen mij er graag bij hebben. Ik haast mij er naartoe terwijl ik van binnen bewust de rust behoudt. Mijn energie is rustig en gefocust als ik binnenkom. En met de deur die ik achter mij dichttrek, sluit ik alle drukte van de wereld buiten. Ik help haar verschillende houdingen aan te nemen, ik masseer haar voeten en geef haar tegendruk en een warmtecompres in haar onderrug. Ik houd haar hand vast en zeg liefdevolle en bemoedigende woorden tegen haar. Ik laat haar partner zien hoe hij haar fysiek kan ondersteunen en sla mijn arm om hem heen als ik een traan over zijn wangen zie rollen. Als de baby geboren wordt, schiet ik overeind en maak van elke seconde foto’s. Dit magische moment mag vereeuwigd worden. De mooiste foto’s worden verwerkt in een geboorteboek waarin ik het verhaal van de geboorte voor het kind zal opschrijven, een heus cadeau wat ik ze geef bij ons allerlaatste gesprek over ongeveer zes weken. Maar eerst kom ik nog op kraamvisite. Natuurlijk om het kleine, grote wonder te bewonderen maar vooral ook voor de verwerking. We maken de puzzel compleet door onder het genot van beschuitjes met muisjes met elkaar onze kijk op de geboorte te delen.
Een Doula ziet jou en je partner en is er voor jullie samen. Tijdens de geboorte maar ook op ieder moment van de dag vóór en na de geboorte. De geboorte van een kind en daarbij moeder of vader worden, is een van de grootste transformaties in iemands leven. Waarom zou je daar naast de professionele begeleiding van een verloskundige of een gynaecoloog geen emotionele en mentale begeleiding bij gebruiken?
Lisanne Corpeleijn (1989) is doula bij Doulacentrum Deventer. Haar missie is om aanstaande ouders te helpen om een rustige situatie te creëren, zodat ze vol zelfvertrouwen kunnen genieten van een fijne zwangerschap en geboorte.