Inhoud artikel

Weeën, zo ga je om met de pijn

Bevallen doet pijn, dat is een feit. Wel is elke bevalling anders en gaat elke vrouw op haar eigen manier om met de pijn. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de pijn van weeën te verzachten. Met of zonder medicijnen, thuis of in het ziekenhuis. Met deze tips maak je de pijn voor jezelf nét dat beetje dragelijker. 

Vaak begint een bevalling met onregelmatige, korte weeën die na een tijdje vaker komen, langer duren en intenser worden. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder, dit is de pijn die je voelt. Het zorgt ervoor dat je uiteindelijk tien centimeter ontsluiting hebt, zodat je kan gaan persen. Hoeveel pijn bevallen doet, is voor elke vrouw verschillend. Deels heeft dit met je pijngrens te maken, maar ook met je emoties, gedachten, wat je op dat moment aan het doen bent en hoe de mensen om je heen reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld negatieve gedachten, angst, verdriet, onrust, felle lichten en een gebrek aan privacy ervoor zorgen dat je de weeën extra zwaar ervaart. Maar het werkt ook andersom. Door blijdschap, optimisme, positieve gedachten, gedimd licht en prettige muziek, kan je diezelfde weeën als minder pijnlijk ervaren.  

Je lichaam maakt als reactie op de weeën natuurlijke pijnstillers aan: endorfinen. Vergelijk een wee met een golf, in het begin voel je de golf opkomen en net voordat de golf omslaat, is de pijn het hevigst. Daarna neemt de pijn weer af en heb je even rust in je buik tot de volgende wee.  

Natuurlijke methoden

Er zijn een aantal methoden om de pijn van de wee op te vangen:

Gebruik warmte

Warmte helpt bij het ontspannen. Leg bijvoorbeeld een kruik op je buik of neem een warme douche of een warm bad.  

Zoek rust en afleiding

In het begin zijn de weeën nog goed te verdragen. Zoek afleiding om niet aan de pijn te denken. Leg bijvoorbeeld kleertjes klaar voor de baby of probeer zelf nog wat te slapen.  

Probeer verschillende houdingen uit

Volg hierbij je gevoel en wissel af van houding. Vooral in verticale houdingen ervaren vrouwen minder pijn. Zoek een plek op waar jij je prettig voelt en probeer een houding uit waarmee jij de weeën het beste op kan vangen. Je kan bijvoorbeeld staand wiegen, leunen op een tafel of stoel of gaan lopen, zitten of liggen. Belangrijk is in elk geval dat je niet verkrampt. Blijf gewoon doorademen en laat alles zo losjes mogelijk hangen.  

Let op je ademhaling

Focus je op het ritme van je ademhaling. Zo let je minder op de pijn. Adem rustig in en adem langzaam in vier tellen weer uit.  

Tel af

Elke wee is er weer eentje minder en een stapje dichter bij de geboorte van jouw zoon of dochter. Blijf positief denken, het gaat écht voorbij!  

Laat je masseren

Een mooi moment waar je partner je bij kan helpen. Laat je onderrug, benen of heupen masseren als de weeën sterker worden. Ook een constante tegendruk van vuisten of handpalmen in de onderrug kan verlichting geven. Probeer het uit en kijk wat je zelf fijn vindt.

Ken je deze opties al?

Voor ondersteuning bij het opvangen van de weeën, kan je ook gebruik maken van de GeboorteTENS. Hierbij worden draadjes (elektroden) met een plakker op je rug geplaatst. Het geeft kleine elektropulsen (tintelingen) en je bedient het apparaatje zelf. Door de stroomstootjes maakt je lichaam extra endorfinen aan, oftewel je eigen natuurlijke pijnstilling. TENS neemt de pijn niet helemaal weg, maar kan de pijn verminderen en het geeft je controlegevoel omdat je zelf kiest hoe sterk je de tintelingen wil. De boost-knop helpt om de pijnprikkel naar de hersenen te blokkeren.

Een andere optie zijn steriele waterinjecties. Je krijgt in je onderrug vier injecties toegediend met een kleine hoeveelheid steriel water. Dit onderdrukt de pijn van de rugweeën en het effect houdt zo’n 45 minuten tot 2 uur aan. Ben je hierin geïnteresseerd? Vraag dan aan je verloskundige of zij dit kan toedienen.   

Kan je de pijn echt niet meer verdragen? Overleg dan met de gynaecoloog of je kan overstappen op medicijnen tegen de pijn. Dit gebeurt altijd in het ziekenhuis. Wel kan het zo zijn dat de ontsluiting al te ver gevorderd is om nog een ruggenprik te krijgen. Meestal wordt medicinale pijnstilling stopgezet zodra je volledig ontsluiting hebt. Vraag jouw verloskundige of gynaecoloog naar de pijnstillingsopties in jouw regio. 

Ondersteuning van je partner

Over het algemeen doe je een bevalling niet alleen en staat je partner aan je zijde. Maak gebruik van die aanwezigheid. Je partner kan je van dichtbij steunen en aanmoedigen, of je helpen van houding te verwisselen. Laat je partner jouw favoriete muziek opzetten of een geurkaars aansteken. Daarnaast is een massage van je schouders, voeten of onderrug ook heerlijk om je te helpen ontspannen. Ga voorafgaand aan de bevalling samen met je partner naar zwangerschapscursus. Als jullie samen weten wat jullie te wachten staat, gaan jullie samen meer ontspannen de bevalling in. En dat is prettig voor jullie allebei!