Inhoud artikel

Waar wil jij bevallen?

Nu je zwanger bent, heb je er waarschijnlijk weleens over nagedacht wat jij de fijnste plek vindt om te bevallen. Voel jij meer voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis of spreekt een thuisbevalling je juist aan? Als er in jouw omgeving een geboorte- of bevalcentrum is, heb je er nog een optie bij. Keuzestress is niet nodig, want je beslist pas later. Veelvuldig onderzoek heeft aangetoond dat het in Nederland even veilig is om thuis te bevallen als poliklinisch in het ziekenhuis. Je kan dus echt afgaan op je eigen voorkeur.

Het belangrijkste: je op je gemak en veilig voelen 

Tijdens je bevalling is een hoofdrol weggelegd voor het hormoon oxytocine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt en je weeën krijgt. Het beïnvloedt ook de werking van je brein zodat je liefdevolle gevoelens voor je baby krijgt. Omdat je dit hormoon ook aanmaakt als je vrijt, wordt oxytocine ook wel het ‘liefdeshormoon’ genoemd. Als jij ontspannen bent, komt de oxytocinestroom op gang en krijg je krachtige weeën, – de meest bepalende factor bij een bevalling. De beste plek om te bevallen is dus de plek waar jij het meest op je gemak bent en je veilig voelt. En wat dat voor jou betekent, is natuurlijk heel persoonlijk. De een ontspant van gedimd licht, een sfeerlamp of een kaarsje aan, een aangename temperatuur en mooie muziek. En de ander komt bijvoorbeeld tot rust van het idee van een arts in hetzelfde gebouw. In elk geval zijn rust en privacy belangrijke factoren om in jezelf te kunnen keren. Een (beval)bad of douche, kussens in maten en soorten, een geboortebal1, stoel of kruk, en een fijn bed helpen je bij het vinden van de meest comfortabele houdingen. 

Bespreek je voorkeur met je partner 

Heb je al met je partner besproken of hij/zij een voorkeur heeft voor de plek waar jij gaat bevallen? Je kan ellenlange lijstjes maken met voor- en nadelen, maar als het gaat om de plek van je bevalling doe je er goed aan jouw gevoel doorslaggevend te laten zijn. Je kan de eerste bijzondere uren na de geboorte van je kind meenemen in je overweging.   

Wat je voorkeur ook is, het is belangrijk dat je partner achter jouw keuze gaat staan, ook als jullie er anders over denken. Er is er maar een die gaat bevallen, en dat ben jij!  

Je partner ondersteunt jou door je keuze te respecteren en te zorgen voor het veilige nest waarin jij je kan terugtrekken in jezelf. Handig om je partner op voorhand te laten weten dat je nog tijdens je bevalling kan switchen; toch naar het ziekenhuis of toch thuisblijven. 

Je mag van plan veranderen 

Als je nog niet eerder beviel, schat je in waar jij je straks op je gemak, veilig en comfortabel voelt. Je bespreekt je voorkeur met je verloskundige en noteert deze in je eventuele bevalplan. Als het zover is, komt je verloskundige – uitzonderingen daargelaten – eerst bij je thuis om een idee te krijgen hoever je in het proces van bevallen bent. Pas gaandeweg de weeën hoef je te beslissen waar je wil bevallen. Ook mag je nog van plan veranderen, als je dat zou willen. Noem het service van de zaak of zorg op maat, je verloskundige voegt zich naar jouw wensen. In een paar plaatsen in Nederland is deze change of plans niet mogelijk. Als dat in jouw regio zo is, weet je verloskundige dat. 

Als je al eerder bevallen bent, ben je ervaringsdeskundige. Houd in je achterhoofd dat het kindje waar je nu zwanger van bent, op zijn of haar eigen manier geboren wordt. Dit keer gaat het hoogstwaarschijnlijk anders, en meestal sneller. Ook voor jou geldt dat je nog tijdens je bevalling van plan mag veranderen.  

“Plannen maak je vooraf, bevallen doe je ‘in het moment’!”

Mirjam Vos (1960) geeft al meer dan vijfentwintig jaar zwangerschaps- en babycursussen in het Geboortecentrum Amsterdam. In 2019 verscheen haar boek ‘Liefdevol bevallen’ voor aanstaande ouders. Het is geen kant-en-klare methode die je vertelt wat je moet doen, maar een boek dat je helpt je op je eigen persoonlijke manier voor te bereiden op de geboorte van je kind. Meer informatie vind je op www.mirjam-vos.nl.