Het eerste trimester van jouw zwangerschap

We noemen de eerste drie maanden van jouw zwangerschap het eerste trimester. Er gebeurt in het eerste deel van de zwangerschap ontzettend veel, ook al zie je dat aan de buitenkant misschien nog niet. Een bevruchte eicel groeit in 12 weken tijd uit tot een foetus van bijna 7 centimeter. Alle belangrijke lichaamssystemen en organen zitten dan al op hun plek. En door alle hormonen die door jouw lijf gieren, krijg je misschien last van verschillende zwangerschapskwaaltjes.

Week 1
Officieel ben je nu 1 week zwanger, maar eigenlijk ben je nog helemaal niet zwanger. Huh?! De eerste week die wordt meegeteld, is namelijk de week van je vruchtbare dagen. Dit is de week waarin jij seks of een vruchtbaarheidsbehandeling hebt die leidt tot de bevruchting. Spermacellen kunnen wel 5 dagen overleven, de precieze dag van de bevruchting is dus lastig te herleiden. Daarom rekenen we je uitgerekende datum uit vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.  

Week 2
In deze week vindt de daadwerkelijke bevruchting plaats. De bevruchtte eicel reist af naar de baarmoeder. Het geslacht van je kleintje ligt nu al vast in het DNA, alleen kunnen we dat nog niet zien. 

Week 3
De bevruchte eicel nestelt zich in de baarmoederwand in. Het kan zijn dat je hierdoor licht gaat bloeden, dat is de innestelingsbloeding. Je merkt vanaf deze week voor het eerst dat je zwanger bent. Door de zwangerschapshormonen kan je namelijk last krijgen van de eerste zwangerschapssymptomen. Bijvoorbeeld vermoeidheid, gevoelige borsten, stemmingswisselingen en een opgeblazen gevoel.  

Week 4
Je bent overtijd. Het kan zijn dat je nu voor het eerst merkt dat je zwanger bent. Je kan op dit moment een zwangerschapstest doen, maar het kan zijn dat je daar nog nét iets te vroeg mee bent. Ongeveer 28 dagen na het begin van je laatste menstruatie is er pas genoeg hCG hormoon in je lichaam aanwezig om dat te kunnen meten met een zwangerschapstest. Daarvoor kan er te weinig hCG hormoon aanwezig zijn, waardoor de test negatief is, maar je wel zwanger bent. Je kleintje heeft zijn of haar plekje inmiddels gevonden in de baarmoeder. Het embryo ontwikkelt zich nu in een hoog tempo. De komende weken zijn cruciaal voor de rest van het leven van je kind.  

Week 5
Het embryo lijkt nu op een piepklein kikkervisje. Een zwangerschapstest is vanaf deze week goed betrouwbaar. Er wordt al van alles gevormd in het embryo vanaf deze week: het hartje, de hersenen, het ruggenmerg en de beginselen van de bloedsomloop. Ook begint de aanleg van de lever, de maag en de nieren deze week.  

Week 6
Dit is een belangrijke week, het hartje begint te kloppen. Ook de ogen, oren, neus, kaak en wangen krijgen nu vorm. Je baby lijkt nu op een klein garnaaltje, ter grootte van een erwt. Waar later de armen en benen komen, vormen zich nu kleine uitstulpingen. Het zwangerschapshormoon hCG en progesteron nemen toe. Je kan je hierdoor misselijk voelen en je ruikt alles een stuk sterker.    

Week 7
Het embryo is in een week tijd twee keer zo groot geworden. De armen, benen en handen vormen zich. Het embryo gaat steeds meer op een mensje lijken. Je eigen borsten groeien ook flink. Dit komt door een veranderende hormoonhuishouding, snellere bloedstroom en ophoping van vet. Soms komt er een volle cup bij.  

Week 8
Het embryo begint deze week met bewegen. Door de hormonen kan je flink last hebben van ochtendmisselijkheid. Het hoofdje groeit in een flink tempo en is gigantisch ten opzichte van de rest van het lichaam. Het embryo is ongeveer 1,5 centimeter lang. Er worden flink wat hersencellen geproduceerd en de mond en tong worden gevormd. Ook ontstaan vingers aan de handen met ertussen een soort zwemvliesjes.  

Week 9
Het gezichtje van jouw embryo begint steeds meer vorm te krijgen. De neusholte en oogleden vormen zich.  Het kan zijn dat jij je flink uitgeput voelt. Het laten groeien van een baby kost veel energie. Pak gerust een paar uurtjes extra slaap als je dat nodig hebt.  

Week 10
Je baby heet vanaf nu een foetus, tot het einde van de zwangerschap. De geslachtsorganen beginnen zich te ontwikkelen, maar het is nog niet zichtbaar of het een jongen of meisje is. De zwemvliezen tussen de vingers en tenen verdwijnen. Het hartje klopt nu regelmatig en wordt steeds sterker. Je darmen beginnen wat langzamer te werken, waardoor je last van obstipatie kan krijgen.   

Week 11
De foetus is inmiddels een kleine 5 centimeter lang. De belangrijkste organen en alle lichaamsdelen zijn gevormd en blijven zich in de komende periode verder ontwikkelen. Het dieptepunt van je zwangerschapskwaaltjes is meestal in deze week. Daarna ga je je over het algemeen weer wat beter voelen. Vanaf deze week kan je ook stoppen met het slikken van foliumzuur.   

Week 12
De laatste week van het eerste trimester! Je baby gaat zich vanaf nu steeds meer bewegen in het vruchtwater. De hersenen en spieren werken samen, waardoor je kleintje zijn of haar bewegingen goed kan coördineren. Doordat er extra bloed naar je baby gaat, kan de bloedtoevoer naar jouw hersenen en lichaam afnemen. Je ka je hierdoor af en toe duizelig voelen. 

Tips voor het eerste trimester 

Week 1
Ben je bezig met een geplande zwangerschap? Begin dan vanaf zo’n 4 weken voor de mogelijke bevruchting alvast met het innemen van foliumzuur. Dit is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van je ongeboren kindje. Na 10 weken zwangerschap kan je stoppen met foliumzuur.  

Week 2
Stop met roken, alcohol en drugs. Dit is schadelijk voor de ontwikkeling van je baby en kan tot een miskraam leiden.  

Week 6
Je hebt geen officiële doorverwijzing nodig van je huisarts voor een verloskundige. Wel kan je je huisarts om advies vragen. Maak in elk geval alvast een afspraak met een verloskundige. Meestal ga je tussen week 8 en 10 voor het eerst op controle.  

Week 8
Rond deze week heb je waarschijnlijk je eerste afspraak met de verloskundige. De uitgerekende datum wordt vastgesteld en je bloeddruk wordt gemeten. Je kan er ook met al je vragen terecht.  

Week 9
Doen je borsten pijn omdat ze zo gegroeid zijn? Koop dan een goede zwangerschapsbeha voor de juiste ondersteuning. Daarnaast heeft het meestal geen naden over de borst, wat wel zo fijn is met deze gevoeligheid. Gaan je broeken strakker zitten? Dan is dit in het begin nog op te lossen met een tussenstuk voor de band.  

Week 10
Last van verstopping in je darmen? Zorg dat je voldoende vezels eet. Deze vind je onder andere in volkorenproducten, groenten en fruit. Oriënteer je deze week ook alvast op kraamzorg. Je regelt dit voordat je 16 weken zwanger bent.  

Week 12
Veel mensen vertellen rond deze week aan vrienden en familie dat ze in verwachting zijn. Hier wordt vaak voor gekozen omdat na 12 weken de kans op een miskraam klein is. Het is ook belangrijk op den duur je werkgever in te lichten. Je werk is verplicht om je te informeren over mogelijke risico’s en waar nodig je werk aan te passen.