Het tweede trimester van jouw zwangerschap

Het einde van het eerste trimester zit erop, check! Dat betekent dat de eerste 12 weken met geheimen en onzekerheid voorbij zijn en de vervelende zwangerschapskwaaltjes verdwijnen of ze worden een stuk minder. Vanaf nu groeit je baby rustig verder.

Week 13
De ontwikkeling van je baby maakt weer grote sprongen. De longen zijn volledig aangelegd, maar nog lang niet klaar om te functioneren. Verder is de nek inmiddels gevormd en je kleintje kan dus zijn of haar hoofdje nu alle kanten op bewegen. Ook de maag ontwikkelt zich en begint met het produceren van spijsverteringssappen.    

Week 14
Inmiddels is je kleine spruit al zo’n 8 centimeter. Het gezichtje krijgt steeds meer een menselijke vorm. De oren, neusgaten, tong en het gehemelte ontwikkelen zich. Daarnaast begint je baby haar te krijgen.  

Week 15
Je oogappeltje is nu net zo groot als een appel. Over het lichaam van je baby groeit een laagje zachte haartjes om hem of haar warm te houden. Ook worden de botten steeds sterker, let er dus op dat je genoeg calcium binnenkrijgt om dit proces te ondersteunen. Bij jou beginnen de kilo’s er nu echt aan te komen, ongeveer een halve kilo per week.  

Week 16
Met een pretecho zou het geslacht van jouw baby zichtbaar kunnen zijn. Maar dit is niet altijd het geval, je moet er maar net geluk mee hebben. Je baby kan vanaf week 16 geluiden van jou horen, maar nog niet van buitenaf. Jij kan dus wel alvast gaan zingen voor je baby, want jouw stem klinkt ook in je lichaam door.   

Week 17
Je baarmoeder groeit inmiddels zo hard, dat hij op je blaas begint te drukken. Met als resultaat dat je erg vaak moet plassen. Er ontstaat een vetlaagje op de huid van de baby om hem of haar te beschermen tegen invloeden van buitenaf.  

Week 18
De verbindingen tussen de zenuwen en spieren worden steeds verfijnder. De kans is groot dat je je baby voor het eerst in je buik voelt schoppen.  

Week 19
Je baby is nu een kleine 15 centimeter groot. De reuk, smaak, het gehoor, zicht en tast in het hersengebied ontwikkelen zich nu snel. Als jij gevarieerd eet, went je kleintje aan verschillende smaken.   

Week 20
Je bent op de helft, gefeliciteerd! Met zo’n 25 centimeter is je baby op de helft van de lengte bij de geboorte. Qua lengte lijkt hij of zij ineens heel veel gegroeid. Dat komt door de manier van meten. Tot deze week werd je baby gemeten van het stuitje tot de kruin, vanaf nu worden ook de beentjes erbij gemeten.  

Week 21
Je buik groeit vanaf nu zo hard, dat je zwangerschapsstriemen (striae) kan krijgen. Je buik groeit namelijk sneller dan dat je huid kan bijhouden. Vaak vervagen de striemen na de bevalling.  

Week 22
De eerste haartjes groeien op het hoofd van je baby. Ook de wimpers en wenkbrauwen worden gevormd. Je kan zelf last krijgen van brandend maagzuur. Eet langzaam, kauw goed en eet liever wat vaker kleine hoeveelheden om de klachten te verminderen.   

Week 23
Niet alleen jij komt in deze periode flink aan, ook je baby. Vanaf deze week ontwikkelt je kleintje een laag babyvet.  

Week 24
Een nieuwe mijlpaal, je baby is nu levensvatbaar! Toch mag hij of zij nog een tijdje in je buik blijven. Zelfstandig ademen is nog onmogelijk, want de longen van je baby zijn nog niet gerijpt.  

Week 25
De huid van jouw kleintje wordt langzaam roze en steeds minder doorzichtig. Je kan vanaf deze week het schoppen van je baby goed aan de buitenkant van je buik voelen. Ook hoort hij of zij stemmen en andere geluiden van buitenaf goed.  

Week 26
Je hebt de laatste week van het tweede trimester bereikt. Je baby is nu zo’n 35 centimeter en weegt ongeveer 800 gram. Nog 14 weken te gaan, het aftellen kan nu echt beginnen! 

 

Tips voor het tweede trimester 

Week 13
Ben je al een tijdje niet bij de tandarts geweest? Maak dan een afspraak. Tijdens de zwangerschap heb je een hogere kans op tandvleesontstekingen. Vaak merk je hier niets van, maar ze kunnen wel schadelijk zijn en geven een verhoogd risico op vroeggeboorte.  

Week 14
Begin je alvast te oriënteren op een zwangerschapscursus.  

Week 16
Je hebt waarschijnlijk weer wat meer energie. Een prima moment om op zoek te gaan naar de baby-uitzet.  

Week 18
Bespreek met je partner of je de 20 weken echo wilt. Hier krijg je, als je dat wil weten, te horen of je een jongen of meisje krijgt. Daarnaast wordt er ook serieus medisch onderzoek uitgevoerd. Denk goed na of je dit wel wilt.  

Week 19
Wil je na de bevalling minder gaan werken? Dan is dit een mooi moment om je ouderschapsverlof te regelen. Je moet ouderschapsverlof minstens twee maanden van tevoren schriftelijk aanvragen.  

Week 20
Willen jullie het geslacht van jullie baby weten? In deze week heb je de 20 weken echo. Geef aan of je het geslacht wilt weten.  

Week 21
Begin nu alvast met het klaarmaken van de babykamer. Je buik is nu misschien nog niet zo groot, dat is wel zo handig bij het shoppen.  

Week 22
Zijn jij en je partner niet getrouwd of hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Dan kan je partner jullie baby erkennen bij de gemeente. Dat kan al voor de geboorte. Dit heet ‘erkenning ongeboren vrucht’. Dan is alles juridisch goed geregeld.  

Week 23
Oriënteer je alvast op kinderopvang als je hier straks gebruik van gaat maken. Ga langs bij verschillende verblijven of gastouders en kies er eentje uit waar jij je goed bij voelt.  

Week 25
Wil je borstvoeding of flesvoeding geven? Bereid je hier alvast goed op voor. Ga eens langs bij een informatie-avond over borstvoeding en lees je in over beide mogelijkheden.