Week 27
Je baby groeit hard, en jouw buik waarschijnlijk ook. Daarnaast is het voor jou wellicht lastig om te slapen. Veel vrouwen hebben deze periode je heftige dromen, moeten vaak plassen en piekeren veel over het moederschap. De longen en hersenen van jouw baby blijven zich ontwikkelen. Hij of zij oefent het in- en uitademen met kleine beetjes vruchtwater. Je kan last krijgen van harde buiken door het samentrekken van de baarmoeder. Dit zijn oefenweeën die je voorbereiden op de echte weeën en de bevalling.
Week 28
Je baby weegt inmiddels ongeveer 1 kilogram. Vanaf nu komt hij of zij 200 gram per week aan. Je maakt het hormoon relaxine aan, waardoor de verbindingen tussen de botten van je bekken weker worden. Je kan hierdoor last krijgen van bekkeninstabiliteit.
Week 29
Het skelet van je kleintje verandert van zacht kraakbeen naar bot. Ook ontwikkelt het zenuwstelsel zich.
Week 30
Nog maar 10 weken te gaan, de nesteldrang kan bij jou de kop opsteken. Het huis kan voor jou maar niet schoon genoeg zijn! Dankzij het extra laagje vet wat je baby de afgelopen periode heeft opgebouwd, kan hij of zij het jasje van donshaartjes uitdoen. Er is nu genoeg vet om hem of haar warm te houden.
Week 31
Je kleintje is druk aan het bewegen en trainen in je buik. De spierkracht is toegenomen, soms kan het trappen en boksen je zelfs pijn doen. Daarnaast kunnen je borsten gaan lekken, je lichaam maakt alvast wat borstvoeding aan. Zoogcompressen helpen natte plekken op je kleding te voorkomen.
Week 32
Je baby is nu rond de 40 centimeter lang en weegt bijna 2 kilogram. De ruimte in de baarmoeder wordt steeds kleiner voor je baby. Voor jou geldt dat je baarmoeder nu zo groot is, dat het ruimte inneemt van je longen. Je merkt dat doordat je sneller uitgeput en kortademig bent.
Week 33
De zintuigen van je baby werken steeds beter en blijven zich ontwikkelen. Het kan zijn dat jij steeds vergeetachtiger wordt, dat wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd. Geen zorgen, een paar maanden na de bevalling heb jij je oude geheugen weer terug.
Week 34
Je baby heeft inmiddels veel minder ruimte in de baarmoeder. Waar normaal het vruchtwater veel bewegingen opving, voel je ze nu goed tegen je buikwand aan. Beweegt je kleintje minder dan je gewend bent? Neem dan contact op met je verloskundige.
Week 35
De nieren van je baby zijn nu volledig ontwikkeld en de lever is in staat om afvalstoffen te verwerken. Je baby plast in het vruchtwater en drinkt dit ook weer op. Bij jou verslapt de sluitspier van je plasbuis, daardoor kan je wat urine verliezen.
Week 36
De meeste baby’s zijn nu ingedaald of beginnen met indalen. Fijn, nu krijgen je longen weer wat meer ruimte waardoor jij weer beter kan ademhalen. Je blaas heeft echter nog minder ruimte, dus je zal nog vaker moeten plassen.
Week 37
Je baby is nu volledig voldragen en kan vanaf deze week veilig geboren worden. Spannend!
Week 38
Met de bevalling in het vooruitzicht is het belangrijk genoeg rust te pakken. Jouw lichaam is inmiddels klaar voor de bevalling en het geven van borstvoeding.
Week 39
De bevalling kan nu elk moment beginnen. Maar het kan ook nog even op zich laten wachten, geduld!
Week 40
Het is zover! Heb je regelmatige samentrekkingen in je buik, breken je vliezen, heb je diarree, voel je je misselijk of komt er bloederig slijm uit je vagina? Dan komt je bevalling steeds dichterbij. Hou er rekening mee dat slechts 4% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Maximaal kan het nog twee weken duren. Maak je daarover geen zorgen. Een bevalling vindt plaats tussen week 37 en 42.
Tips voor het derde trimester
Week 27
Weet jij al of je geboortekaartjes wilt sturen, en welke je wilt? Denk daar alvast over na en begin met het opstellen van een adressenlijst.
Week 29
Eet 1 keer per week vette vis. Dit is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Lust je geen vis? Neem dan dagelijks een handje walnoten, besmeer je brood met margarine verrijkt met omega 3-vetzuren en eet 2 tot 3 keer per week een ei.
Week 30
Staat er al een intakegesprek ingepland bij jouw kraambureau? Zo niet, plan deze dan alsnog in.
Week 32
Stel een geboorteplan op. Hierin zet je al jouw wensen en verwachtingen voor de bevalling. Verloskundigen en andere zorgverleners weten zo wat jij belangrijk vindt. Gebruik hiervoor de handige tool van de beroepsvereniging van verloskundigen via www.deverloskundige.nl en zoek op ‘geboorteplan’. Bespreek het plan met je verloskundige of gynaecoloog.
Week 33
Zet alvast het autostoeltje in de auto. Na de bevalling is het verplicht je baby in een autostoeltje te vervoeren. Je weet niet precies wanneer je gaat bevallen, dus het is fijn als het alvast in je auto staat. Dan kan je het ook niet vergeten als je ineens halsoverkop naar het ziekenhuis rijdt.
Week 35
Zet alvast je tas met spullen klaar om naar het ziekenhuis te vertrekken als het eenmaal zo ver is. Zo kan je niets vergeten.
Week 36
De kraamverzorgende werkt in de week na de bevalling in jouw huis. Daarom moet het voldoen aan de Arbowetgeving. Je bed moet bijvoorbeeld op een minimale hoogte van 80 centimeter staan. Je kan hiervoor bedklossen gebruiken, deze zijn vaak gratis te leen via je kraamzorgbureau.