Inhoud artikel

Band tussen ouder en kind begint al voor de geboorte

Verwacht je binnenkort een kindje? Begin dan op tijd met het opbouwen van een band. Dat begint al tijdens je zwangerschap. Vanaf het moment dat de zwangerschapstest positief is en jullie een baby verwachten, ga je dromen. Op wie gaat het kleintje lijken? Ook gaan jullie aan de slag met de voorbereidingen voor het kamertje en het zoeken van een naam. Samen nadenken over de komst van jullie kind en het regelen van praktische dingen, draagt bij aan het hechtingsproces.

Waarom is hechting belangrijk? 

De band tussen ouder en kind vormt zich door naar elkaar te kijken, te ruiken, te horen en te voelen. Dit toont aan hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk tijd met elkaar door te brengen. Een kind kan zich aan meerdere personen hechten. In de eerste weken zullen vooral mama en papa belangrijk zijn, maar ook andere familieleden kunnen een rol spelen in de hechting. Als deze personen voortdurend en goed voor hem zorgen, geeft dit vertrouwen en voorspelbaarheid. Op die manier krijgt de baby een veilig gevoel. De ontwikkeling van een kind in de eerste levensjaren gaat ongelofelijk snel. Zeker in de eerste jaren, van 0 tot 3 jaar, zet een kind sociaal-emotioneel grote stappen. Het gaat over leren omgaan met gevoelens, leren omgaan met anderen en een band ombouwen met andere mensen. Dit proces begint al in de buik van de moeder. 

Wat kunnen baby’s in de baarmoeder ervaren? 

Je hoeft niet te wachten tot je kindje geboren is om samen een band op te bouwen. De zwangerschap is een perfecte tijd om te starten met investeren. Want baby’s ervaren in de baarmoeder al een stuk meer dan je misschien zou verwachten: 

  • Geluid

    Rond de 18e week van de zwangerschap begint je kindje geluiden van je lichaam te horen, zoals je hartslag en het gerommel van je darmen. Rond de 26e week kan de baby reageren op geluiden van zowel binnen als buiten de baarmoeder. De geluiden die je kindje in de buik hoort klinken zachter en gedempt, maar ze kunnen nog steeds schrikken en huilen als ze worden blootgesteld aan een plotseling hard geluid. Kalmeer je kindje met je stem door te zingen of te praten tegen je buik. Zo leert hij of zij ook alvast jouw stem en die van je partner kennen. 

  • Taalontwikkeling 

Na 32 weken gaat je kindje al klinkers herkennen uit de taal die je spreekt. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat een zeer vroege taalontwikkeling dus al in de buik begint. 

  • Geheugen 

Baby’s herkennen niet alleen geluiden van de taal die de moeder spreekt, maar ze herinneren ook muziek die afgespeeld is toen ze nog in de buik zaten. Je kan hier al mee oefenen door je favoriete muziek te draaien tijdens je zwangerschap. In de periode na de geboorte zal je merken dat je kindje rustig wordt als hij het opnieuw hoort.  

  • Zicht 

Het netvlies van een ongeboren baby ontwikkelt zich rond 20 weken. Baby’s openen hun ogen in de baarmoeder en zien het verschil tussen donker en licht rond 22 weken. De ogen van je kindje blijven zich ontwikkelen, ook na de geboorte.  

  • Gevoel 

Rond de 18e week worden ongeboren kindjes in slaap gewiegd als de moeder loopt en beweegt. Vanaf 22 weken kunnen ze pijn voelen en vanaf 26 weken kunnen ze reageren op een hand die op je buik gelegd wordt. Bijvoorbeeld door met de voetjes te duwen of trappelen tegen de hand aan. 

‘Is de band met je kindje tijdens de zwangerschap al goed, dan blijft dit na de geboorte meestal ook zo.’


Wil je alvast aan de slag met het investeren in een goede hechting? Probeer dan deze tips voor je bevalling begint:
 

Praat en zing voor je kindje, je weet nu dat hij of zij je kan horen! 

Raak je buik liefdevol aan, door te wrijven of te masseren. 

Reageer op de schopjes van je kindje. Zeker in het laatste trimester kan dit een leuk spelletje zijn door zachtjes tegendruk te geven aan de kant van de voetjes, om te kijken of je kindje reageert. 

Luister naar muziek. Dit kan je favoriete artiest zijn, maar er is ook speciale muziek online te vinden die rustgevend is, zoals slaapliedjes of liedjes met dezelfde beat als je hartslag (60 tot 70 slagen per minuut). 

Geef jezelf de tijd om te denken aan je baby en te dromen over hoe het straks zal zijn. Ga een rondje lopen of neem een douche of bad. Ook het bijhouden van een dagboekje met je ervaringen is leuk om later terug te lezen. 

Regel een extra pret-echo om wat vaker naar je kindje te kijken. Zien hoe je baby beweegt in de baarmoeder helpt om een beeld te vormen van wie er in je buik zit. 

Probeer te ontspannen. Uit onderzoeken blijkt dat stress tijdens je zwangerschap (bijvoorbeeld door een verhuizing, wisselen van nieuwe baan of omdat je sombere gevoelens hebt) een negatief effect heeft op de hechting en ontwikkeling van je kindje. Ervaar jij ook negatieve gedachten en heb je behoefte aan steun of hulp, praat er dan over met je partner en de verloskundige.  

Hoe baby’s zich hechten na de geboorte 

Vanaf dag één zijn baby’s geboeid door je gezicht, je stem en je aanrakingen. Ze vragen aandacht door te huilen of te kraaien, zodat je gaat kijken bij de wieg en zij zich niet alleen voelen. Breng zoveel mogelijk tijd door met je kindje voor een goede hechting. Baby’s reageren het meest intens op je stem. Vooral de stem van de moeder herkent hij nog vanuit de buik. Als kersverse ouder heeft het even tijd nodig om je kindje te leren kennen en begrijpen. Ook al praten baby’s nog niet, je kan op verschillende manier met elkaar communiceren.  

Huid-op-huidcontact

Leg je baby voor het aankleden nog even lekker bloot bij je op de borst. Het is niet alleen gezellig, maar het helpt je kind ook in zijn groei en ontwikkeling. Baby’s die veel geknuffeld worden, ontwikkelen zich tot stabiele volwassenen en hebben minder kans op psychische problemen. 

Maak oogcontact 

Deze vorm van non-verbale communicatie zegt onbewust heel veel. Je kan immers laten zien dat je verbaast of blij bent door je wenkbrauwen te gebruiken of de spieren rondom je ogen aan te knijpen. Je zoon of dochter raakt vertrouwd met je gezicht en gaat oefenen met mimiek. Zo oefenen ze met gezichtsuitdrukkingen en jou nadoen. 

Praat met je kindje 

Baby’s zijn nieuwsgierig en houden van stemmen. Ze herkennen de stem van jou en je partner vanuit de buik. Vertel wat je gaat doen als je hem of haar oppakt of zeg iets over de kamer waar je in staat. Wissel de hoogte van je stem af en kijk hoe daarop wordt gereageerd.

Baby’s kunnen speeltjes of je vinger volgen met hun ogen 

Stimuleer dit door ze te laten kijken naar voorwerpen of mensen die bewegen. Ook eenvoudige patronen, felle kleuren (rood, blauw en geel), grote dingen en ronde vormen vinden ze vaak interessant.