De hechting tussen jou en je baby in het eerste levensjaar is ontzettend belangrijk

Je baby dichtbij je hebben, knuffelen, contact maken, zien en inspelen op zijn of haar behoeften. De hechting tussen jou en je baby in het eerste levensjaar is ontzettend belangrijk. Hechten is het opbouwen van een vertrouwde en veilige relatie tussen jou en je kindje. Jij als vaste verzorger geeft je kleintje het gevoel van veiligheid én zelfvertrouwen om de wereld verder te ontdekken. Jij bent de veilige haven en veilige basis die het kindje nodig heeft.  

Tegenwoordig is er vanuit kraamzorg veel aandacht voor hechting. Annelies Harmelink, praktijkopleider Naviva, vertelt: ’Alle kraamverzorgenden die bij ons in dienst komen, volgen eerst een scholingsprogramma waarin hechting regelmatig aan bod komt. Zo kunnen onze kraamverzorgenden als babyexpert de kersverse ouders ondersteunen om de basis te leggen voor een veilige hechting.’ Inge Bouwens, kraamverzorgende bij Naviva, vult aan: ‘We zijn er door de scholing alert op tijdens de kraamtijd. Als de moeder bijvoorbeeld niet goed op haar baby reageert en weinig contact maakt, geven we tips en proberen we de hechting te stimuleren.’ 

Liefdevolle aandacht 


Een goede hechting is belangrijk omdat het zorgt voor een veilige basis van waaruit het kind de omgeving kan verkennen. Uit onderzoek is gebleken dat een onveilige hechting later problemen met relaties, emoties of gedrag met zich mee kan brengen. Door de liefdevolle aandacht van zijn ouders, wordt een baby weerbaarder en stabieler in het leven. Veilig gehechte kinderen hebben ook vaker een positiever beeld van zichzelf en anderen. Een kind te veel verwennen door liefdevolle aandacht te geven, bestaat dus niet. Annelies: ’Als jij je veilig en geborgen voelt, zit je prettig in je vel en reduceer je stress. Het gevoel van veiligheid en geborgenheid draagt bij aan het reduceren van prikkels. Hierdoor zal je baby beter te troosten zijn en minder stress ervaren. Dit heeft een positieve invloed op de sociale en emotionele ontwikkeling.’ Vroeger werd heel anders gedacht over het troosten van je baby. Destijds moest je je baby maar flink laten huilen om deze emoties af te leren. Met als gevolg dat het kind zich niet veilig voelt en het stresslevel alleen maar opbouwt. Volg dus gewoon je gevoel als het zegt ‘pak je kind’ en bied je kleintje de geborgenheid en veiligheid die het nodig heeft.  

Hechting bevorderen 
Maar hoe zorg je dan voor een goede hechting? ’Onder andere door veel te knuffelen’, legt Inge uit. ‘Een kindje negeren, is het ergste wat er is voor kinderen.’ Daarnaast is het goed om in de eerste kraamperiode, en liefst langer, de baby in een wiegje op de slaapkamer bij de ouders te leggen. ’Kinderen zoeken veiligheid en geborgenheid’, zegt Annelies. ’Iedereen heeft een mooie babykamer, maar het enige wat een baby denkt is: “waar is mijn moeder?”. Door je kindje dichtbij te hebben, voelt het zich veilig.’ Naviva’s kraamverzorgenden bieden in de kraamweek ondersteuning om een goede hechting te bevorderen. Bijvoorbeeld door middel van babymassages en door ouders de Dunstan babytaal en het draaiend verzorgen te leren (zie tips van Naviva).

Naviva’s tips voor een goede hechting  

Huid-op-huid 

Huid-op-huid-contact direct na de bevalling is de beste manier om je baby gerust te stellen. Ze herkennen je geur en huid. Door, onder andere, je baby de komende maanden veel bij je te dragen, voelt het zich veilig. Dit kan ook door je partner gedaan worden.  

Dunstan babytaal 


Baby’s hebben vijf reflexgeluiden om hun behoeften aan te geven. Een geluid voor honger, vermoeidheid, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Leer wat je baby je wil vertellen, hierdoor kan je beter inspelen op de behoefte van je kindje en voelt hij of zij zich gehoord.

Babymassage

Geef je kindje jouw onverdeelde aandacht. Met een ontspannen massage valt je baby makkelijker in slaap en huilt overdag minder.  

Troosten

Praat veel tegen je baby, je stemgeluid is geruststellend. Troost je baby altijd als hij huilt. Dat kan ook door in de buurt te blijven en zachte geluiden te maken. Zo weet je baby dat je er altijd voor hem bent.  
Draaiend verzorgen

Dit is een speciale techniek om toe te passen bij het verzorgen van je baby. Je baby blijft hiermee in foetushouding, een houding die hij prettig vindt vanuit de baarmoeder. Dit geeft minder prikkels, voelt rustiger en veiliger. Ook is het goed voor de motorische ontwikkeling.   


In samenwerking met Naviva. www.naviva.nl