Ontspannen bevallen: 10 tips van verloskundigen

De bevalling komt steeds dichterbij. Misschien word je al ontzettend zenuwachtig bij de gedachte alleen al. Of komen jouw zenuwen pas op de dag zelf? Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat jij je volledig op jouw bevalling kan richten. Met deze tips ben jij op die bewuste dag in elk geval een stuk relaxter.
  • Bepaal waar jij wilt bevallen

Welke plek voelt voor jou het meest prettig om te bevallen? Is dat thuis, in het ziekenhuis, poliklinisch of in een geboortecentrum? Je kan van tevoren een rondleiding vragen, zodat je weet waarvoor je kiest. Op elke plek word je ondersteund door verloskundigen en is het dus veilig om te bevallen. Zorg er in elk geval voor dat de plek waar je wilt bevallen prettig aanvoelt en er genoeg bewegingsruimte is om verschillende houdingen aan te nemen. Beval je in het ziekenhuis? Bekijk dan van tevoren via welke ingang je op de verlosafdeling komt. Dat scheelt een hoop zoekwerk en stress op de dag zelf. 

  • Kies hoe je wilt bevallen

De keuze of je vaginaal of via een keizersnede bevalt, wordt meestal bepaald door je medische situatie. Bij vaginaal bevallen zijn er verschillende opties waar je uit kan kiezen. De meeste vrouwen in Nederland bevallen nog altijd in bed, liggend op hun rug. Terwijl dit eigenlijk niet de beste houding is om in te persen. Je bekken is bijvoorbeeld tot 30 procent wijder als je in hurkzit bevalt in plaats van liggend op je rug. En daarnaast werkt de zwaartekracht mee als je niet ligt maar zit of staat. Kijk eens of bevallen op een baarkruk iets voor jou is. Of beval in een bad. Laat jezelf goed informeren over de verschillende houdingen. Door je keuze te bespreken met je partner en de verloskundige, ben je zekerder en rustiger tijdens de bevalling en daardoor ervaar je minder pijn.

  • Breng jezelf in topconditie

Een bevalling vraagt een topprestatie van je lichaam. Nu hoef je echt niet tijdens of voor je zwangerschap uren in de sportschool te zwoegen om topfit te zijn. Maar door te trainen voordat je gaat bevallen, of zelfs al voordat je zwanger raakt, kan je de kans op bekkeninstabiliteit, ongewild urineverlies, last van je onderrug, knieën of bovenbenen verminderen. Dus een paar uurtjes sporten per week onder begeleiding van een ervaren instructeur is zeker de moeite waard. Besteed ook voldoende aandacht aan je bekkenbodemspieren. Heb je last van urineverlies, een zwaar gevoel of pijn bij het vrijen? Geef dit dan aan bij je verloskundige of gynaecoloog. Tenslotte zorgt een goede ademhaling voor een vlotte bevalling. Denk eens aan zwangerschapsgymnastiek, -yoga of bootcamp om je fysiek en mentaal goed voor te bereiden. 

  • Kennis is kracht

Zorg ervoor dat je voldoende kennis hebt over hoe een bevalling verloopt. Het is goed om te weten wat er allemaal met je lijf gebeurt, welke hormonen op welk moment hun werk doen en hoe jij de hormonenstroom in je lichaam kan bevorderen. Als je weet wat je te wachten staat, geeft dat zoveel meer rust in je hoofd. Daarmee ga je veel meer ontspannen je bevalling in. 

  • Spreek uit wat je angsten zijn

Ben je bijvoorbeeld ontzettend bang voor naalden of zie je erg op tegen de pijn die bij een bevalling komt kijken? Bespreek dit met je verloskundige. Zij kan je tips geven om zowel de pijn als angst te verminderen. 

  • Zet je bevallingskoffertje klaar

Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt, zorg dat het bevallingskoffertje vanaf week 35-36 op een makkelijke plek klaar staat, klaar voor vertrek. Ook als je wens is om thuis te bevallen, kan het gebeuren dat je toch naar het ziekenhuis moet. Niets is vervelender om zonder spullen te moeten vertrekken of nog spullen in alle haast bij elkaar te moeten zoeken. 

  • Zorg voor een juiste mindset

Probeer tijdens de bevalling niet constant aan de pijn te denken, daarmee wordt het alleen maar erger. Probeer juist met je gedachten weg te gaan van de pijn. Focus op dingen die je blij maken, leuke herinneringen of visualiseer je toekomst met je kleintje. Probeer het de komende maanden eens uit als je jezelf pijn hebt gedaan. Bijvoorbeeld als je je teen hebt gestoten, denk aan andere dingen en doe alsof er niets aan de hand is. Je houdt je hersenen een beetje voor de gek maar je zal merken dat de pijn snel weg is. 

  • Blijf in beweging

Door te blijven bewegen ervaar je minder pijn en het helpt je bevalling te bespoedigen. Zorg daarom voor voldoende ruimte rondom de plek waar je gaat bevallen. Loop rond, geef je partner eens een knuffel of wieg wat met je heupen. Je kan zelfs even over de grond kruipen. Niets is te gek om jou ontspannen door je bevalling heen te helpen. 

  • Laat je partner je aanraken

Een liefdevolle aanraking zorgt voor het vrijkomen van oxytocine. Dit hormoon bevordert de juiste weeën. Door een zachte aanraking, een massage of elke andere liefdevolle aanraking merk je dat je partner met je meeleeft en voor je zorgt. Dat geeft een fijn gevoel tijdens de bevalling. 

  • Regel de kraamzorg

De eerste dagen na de bevalling zijn hectisch. Jij bent fysiek nog niet fit, het huishouden loopt gewoon door en jij en je partner hebben je handen vol aan jullie nieuwe gezinslid. De kraamverzorgster begeleidt je deze eerste dagen en houdt zowel de zorg voor jouw gezondheid als die van je kleintje in de gaten. Kraamzorg ondersteunt ook met het huishouden en leidt het kraambezoek in goede banen, hoe fijn is dat! Heb je in week 36 nog niets gehoord? Neem dan zelf even contact op om vooraf jullie wensen kenbaar te maken en hierover afspraken te maken.