Inhoud artikel

10 praktische tips voor een blije baby

Hoera, daar is jullie baby dan! Een groot geluk. En tegelijkertijd heb je als kersverse ouders ook veel vragen… De grootste vraag is waarschijnlijk: hoe zorg je ervoor dat jullie baby gelukkig is?

Een gelukkige ouder

‘Als de kinderen blij zijn, ben ik ook blij’, hoor je vaak. Maar wist je dat het ook andersom geldt? Als de ouders blij en relaxt zijn, kan dit enorm helpen om een blije en relaxte baby te krijgen. Baby’s zijn erg gevoelig voor stress. Hun systeem om na een stressvol moment rustig te worden, is nog niet helemaal ontwikkeld. Daar heeft de baby jou voor nodig. Als jij rustig bent, helpt dit je baby om stress te verwerken.  Bedenk wat jij nodig hebt om stress te voorkomen.
Een voorraadje maaltijden in de vriezer bijvoorbeeld, of hulp bij de schoonmaak. Maar het kan ook over grotere dingen gaan. Denk bijvoorbeeld nog eens twee keer na of het wisselen van je baan wel zo handig is, net na de bevalling. Hetzelfde geldt voor een grote verhuizing vlak na je kraamweek.

Prikkels en prikkelverwerking

In de buik zijn geluiden gedempt, is licht gedempt en is de temperatuur altijd comfortabel. Uit de buik zijn de geluiden hard, het licht kan fel zijn en soms is het te warm of te koud. Ook doet een baby veel nieuwe indrukken op. Als je kindje vaak huilt, verplaats je dan eens in je baby. Is de dag te druk geweest, staat de televisie steeds aan, hangt er een drukke boxmobile boven zijn bedje, ben jij veel aan het bellen of slaapt je kind in de (drukke) woonkamer? Dan is de kans groot dat je baby huilt om prikkels te verwerken. Help je baby door een overvloed aan prikkels te vermijden.

Een baby grootbrengen, doe je niet alleen

Een bekende uitspraak: ´It takes a village to raise a child´. Voel je niet bezwaard om de zorg van je baby af en toe eens aan iemand anders over te laten. Een baby kan zich in zijn jonge leven aan een aantal mensen hechten. Dit zijn meestal de ouders en kunnen ook een opa, oma, oppas, gastouder of medewerker van de kinderopvang zijn. Kijk dus (op tijd) naar welke vorm van opvang bij jullie past. Op de momenten dat je kleintje bij de opvang is, kan jij werken, bijkomen, bijslapen of even tijd aan jezelf of je relatie besteden. Schroom ook niet om hulp te vragen als je die nodig hebt. Je kan altijd terecht bij het consultatiebureau, de huisarts of Centrum voor Jeugd en Gezin. Of bij een babycoach bij jou in de buurt.

Dragen in de draagzak of draagdoek

Baby´s vinden het fijn om gedragen te worden. Er zitten veel voordelen aan. Behalve dat het fijn is om je handen vrij te hebben, huilen baby´s minder, vermindert het reflux, biedt het troost bij pijn, bescherming bij prikkels, en bevordert het de hechting. Ook komt het gelukshormoon bij je baby én bij jou vrij. Let er bij de aanschaf op of de draagzak geschikt is voor newborn. Het ruggetje van de baby moet bol staan en de knietjes mogen in een M-vorm.

Herken de huiltjes

Huilen is voor baby´s dé manier van communiceren. Redenen waarom een baby huilt kunnen zijn: prikkels verwerken, pijn, stress (door de omgeving) of om een lichamelijke behoefte. Als een baby huilt om een lichamelijke behoefte dan zijn er vijf huiltjes om te herkennen: huilen vanwege een boertje, vermoeidheid, honger, pijn of niet comfortabel zijn. Deze huiltjes zijn tot ongeveer vier maanden te herkennen. Bij alle baby’s ter wereld is dit hetzelfde, omdat het huilen nog door reflexen wordt aangestuurd. Ben je benieuwd, kijk dan eens bij Dunstan Babytaal Nederland (Babytaal.nl). Daar vind je uitleg, alle voordelen van het herkennen van huiltjes en (online) cursussen.

Praten met je baby

Baby’s vinden het fijn gerustgesteld te worden en dat kan je simpel bereiken door tegen ze te praten. Zeg bijvoorbeeld tegen je baby: ‘Ik ga je even oppakken en daarna ga ik je luier verschonen’. Zelf vind je het immers ook niet prettig als iemand je zomaar de lucht in tilt. De kans is groot dat je dan schrikt. Zo is het ook met baby’s. Ze begrijpen niet meteen alle woorden, maar je stem en toon stellen de baby gerust en kondigen een handeling aan. Daarnaast is het praten ook heel goed voor de taalontwikkeling.

Tillen en aanraken

Aanraken is (voor baby’s) een levensbehoefte. Dus knuffel je baby zoveel mogelijk! Babymassage is ook een fijne manier van aanraken. Babymassage kan jouw baby helpen om beter te slapen, te ontspannen en prikkels te verwerken. Probeer bij het aanraken van je baby je tempo te vertragen: langzame bewegingen en aanrakingen. Het tempo van baby’s is namelijk veel lager dan het tempo van volwassenen.Als je je baby optilt is het belangrijk om, naast het hoofdje, ook zijn bekken en billen te ondersteunen. Dit geeft jouw baby een veilig en vertrouwd gevoel. Leg een (slapende) baby altijd zijwaarts in zijn bedje. Rol hem daarna door naar zijn rug. Als je de baby met zijn hoofd naar achteren in bed legt, schrikt hij vaak weer wakker.

Herken de signalen

Een baby geeft signalen. Als je weet wat de signalen betekenen, kan je je baby geven wat hij op dat moment nodig heeft. Als je baby zuigbewegingen maakt, zit te sabbelen op z’n handje, zijn mond opendoet als je zijn lippen aanraakt of aan zijn lippen likt, is er een grote kans dat hij honger heeft. En als hij gaat gapen, in zijn ogen wrijven, huilen, overactief wordt, bij jou wil zitten of aan zijn oren zit, is hij waarschijnlijk moe.

Wakkertijd

Bij elke leeftijd past een gemiddelde wakkertijd, ook wel wakeful windowgenoemd. Zo zijn pasgeboren baby’s van 2-6 weken gemiddeld 45-60 minuten wakker tussen de slaapjes in bij baby’s van 6-12 weken is dat gemiddeld 60-90 minuten. Let rond het einde van deze wakkertijd op de slaapsignalen en leg je kindje dan op bed. Door hem op bed te leggen wanneer hij moe is en te voeden wanneer hij honger heeft, groei je vanzelf naar een voorspelbaar slaapvoedingsritme. Denk niet: ‘Ik laat mijn baby overdag weinig slapen, dan slaapt hij vanavond meer’. Dit werkt vaak alleen maar averechts. Jouw baby raakt dan gauw oververmoeid. Slaap maakt slaap.

Liefde

Je zal niet alles perfect doen. Dat hoeft ook niet. Een baby voelt namelijk je intentie. Die voelt jouw liefde voor hem of haar. En uiteindelijk is liefde de basis.

Maury Rigter-Bast is babycoach bij Babycoach Het Gooi. Als babycoach ondersteunt Maury ouders bij vragen over huilen, slapen, voeding, ontwikkeling, dragen, ouderschap en hechting. Samen met ouders kijkt ze, in 2 á 3 coachsessies, naar welke behoefte er achter het signaal van de baby zit. Je kan laagdrempelig bij Babycoach Het Gooi of bij een babycoach bij jou in de buurt terecht.