De verlofcoach: zo maak je er het beste van

‘Van vrouwen wordt verwacht dat ze werken alsof ze geen moeder zijn en moeder zijn alsof ze niet werken.’

Een veel gehoorde quote en eentje waar ik het totaal mee ONEENS ben. Jij bent zwanger, moeder, partner en medewerker en jij bent dit allemaal in één. Je vervult misschien wel op het ene moment de rol van moeder en het andere moment die van medewerker, jij bent altijd wie je bent. Laat gevoelens die bij jou horen dan ook altijd spreken. 

First things first, je bent zwanger! 

Sprong je een gat in de lucht? Was je even geschrokken, super blij of totaal verrast? Hopelijk was het een fijne ervaring voor je en ben je gelukkig met de zwangerschap. Voor veel vrouwen is het krijgen van een kindje een blije en positieve gebeurtenis. Toch worden veel vrouwen snel overvallen door een gevoel van schuld en stress als ze denken aan hun werk. 

Schuld is een vrij nutteloze emotie

Het verstart, het bevriest en het activeert niet op een manier die positief bijdraagt. En stress wil je ook niet hebben als je zwanger bent. Maar wat hebben veel vrouwen last van deze emotie. Schuld en een constant gevoel van tekort komen is iets dat (werkende) moeders allemaal kennen. Je schuldig voelen over dat je nu net in de drukste periode weg bent, of stress krijgen omdat je jouw collega’s opzadelt met meer werk en een schuldgevoel over dat je nu niet alles kan geven en daardoor misschien niet de stappen kan zetten je carrière die je voor ogen had. En wat dacht je van het gevoel van schuld om ‘een ander’ (lees opvang of oppas) voor je kind te laten zorgen. Pfff vrouw. Dit wil je toch niet?

Hoe fijn zou het zijn als je deze negatieve emoties te laten voor wat ze zijn?

Ze mogen er zijn, maar laat deze gedachten jouw niet overspoelen. Door tips, oefeningen en een praktische aanpak kan je jouw zwangerschap en verlofperiode tot een fijne periode kan maken!

Vanaf het moment dat je zwanger bent gebeurt er veel. Los van de rollercoaster aan emoties, gevoelens en fysieke veranderingen die er op je af komen moet je ook veel regelen. Ik geef je graag advies. Daarbij neem ik je mee in wat je praktisch kan doen om zaken goed te regelen, maar neem ik je ook mee hoe je goed voor jezelf kan zorgen waarbij ontspanning en rust centraal staan. Neem vooral mee wat goed voelt voor jou. Gebruik de tips waar je iets mee kan op dit moment! 

Wat kan je op je werk doen? 

  • Wacht niet te lang met vertellen dat je zwanger bent. Dat klinkt misschien anders dat wat anderen zouden zeggen, maar ik raad het toch aan. De 12 weken grens is iets wat we nog met ons meedragen van jaren geleden toen de meeste vrouwen hun eerste echo kregen. Tegenwoordig krijgen vrouwen al vaak met 8 a 9 weken een eerste echo. Veel vrouwen voelen zich in de eerste weken van hun zwangerschap moe en misselijk. Daardoor ben je misschien niet in staat om het werk te leveren wat je werkgever gewend is. Het kan fijn zijn je werkgever al vroeg mee te nemen zodat je kan werken op tijden dat je je goed voelt. Of misschien voel jij je fysiek wel heel goed maar vind je het erg spannend en is het gewoon fijn dat je werkgever op de hoogte is. Hoe dan ook kan het fijn zijn je werkgever al vroeg onderdeel te laten zijn van jouw proces zodat je meer vrijheid voelt keuzes te maken die goed zijn voor jou.

Verlofplan

  • Maak een plan met je werkgever voor de periode van je zwangerschap, je verlof en daarna. Waar ik veelal de spanning zie ontstaan bij zowel de zwangere als de werkgever is het ontbreken van afspraken en niet matchende verwachtingen. Vrouwen vullen vaak al in dat zij werkgever en collega’s tot last zijn, terwijl de werkgever het vaak goed wil doen maar niet weet hoe.

Stap 1: Het begint met een gesprek

Plan een gesprek met je werkgever en geef daarbij aan dat je het graag wilt hebben over jouw verwachtingen tijdens je zwangerschap, verlof en daarna. Ga hierbij uit van de beste intentie van jouw werkgever. Deze wil ook dat hij/zij een medewerker heeft die goed inzetbaar is en blijft en bereid is met jou mee te denken en waar nodig aanpassingen te doen.

Stap 2: Bereid je voor en neem hier de tijd voor

Je kan dit alleen doen, maar ook in gesprek met je partner, vriendin of een verlofcoach. Daarbij is het belangrijk dat jij goed in contact komt met jouzelf. Zowel je lijf als je gevoel. In deze voorbereiding wil je jouw behoeften omhoog krijgen. Je kan hierbij van te voren de ontspanningsoefening doen op pagina/in kader. Je bent beter in staat echt te voelen wat je nodig hebt als je komt vanuit een plak van ontspanning. Zorg dat je ontspannen bent door een oefening of iets anders waar je ontspanning in vindt en schrijf het volgende op:

  • 1: Wat is mijn ideale uitgangssituatie? Hoe wil jij je verlof in gaan? Vragen die kunnen helpen zijn: Hoe voel je je dan? Hoe zit jouw omgeving eruit? Waar ben je? Hoeveel werk en op wat voor manier?
  • 2: Wat is de huidige situatie? Stel je bent 20 weken zwanger, je hebt stapels dossiers op je bureau, een mega volle inbox en je merkt dat je nu al last krijgt met zitten en pijn in je rug. Check in, schrijf op, wees realistisch en eerlijk. Wat gaat goed? Wat zit je in de weg? En waar heb je mogelijk last van fysiek en emotioneel. 
  • 3: Wat zijn volgens jou de opties die je hebt de huidige situatie aan te passen en meer te komen tot hoe jij je wilt voelen als je met verlof gaat?  Je kan dit alvast opschrijven als je al een idee hebt. Dit kan ook juist onderdeel zijn van het gesprek. Je hoeft dit niet alleen te doen, maar maak je werkgever onderdeel van deze situatie. Hoe ziet hij/zij dit voor zich? Wat kan jouw werkgever doen om ervoor te zorgen dat jij goed je verlof in gaat. 

Stap 3: Ga in gesprek

Ga het gesprek aan met je werkgever waar je de 3 elementen hierboven hebt voorbereid. Waarbij punt 3 een gezamenlijke uitkomst kan zijn. En bepaal daarna met elkaar wat de concrete acties gaan zijn voor de komende tijd om tot de gewenste situatie te komen. Het kan zijn dat jullie verwachtingen in eerste instantie niet overeen komen. Dat is niet erg. Zolang je open het gesprek met elkaar blijft voeren en uiteindelijk komt tot een plan waar jullie beiden gelukkig mee zijn is het goed. 

Stap 4: Denk na over de periode na je verlof

Misschien is het je nog moeilijk voor te stellen maar straks ga je bevallen, heb je een baby en ga je op een gegeven moment weer aan het werk. Als je al ideeën hebt over hoe je dit wilt doen na je verlof, bespreek dit. Maar overweeg ook met je manager af te spreken dat je tegen het einde van je verlof even contact hebt. Het is nu eenmaal lastig voor te stellen hoe je je straks voelt. Misschien sta je te springen om weer aan het werk te gaan en misschien ook helemaal niet. Ook dat is ok. Kijk wat je hierin met je werkgever kan doen om afspraken te maken waarbij je ruimte overlaat om dit aan te passen.   

Het helpt wellicht om je te beseffen dat een werkgever ook in jou wil investeren 

Veel vrouwen vallen uit voor of na het verlof of wisselen van baan. Door goed in verbinding te staan met jouw baas en een gesprek aan te gaan creëer je meer verbinding en begrip. Dit komt juist professioneel over en jouw werkgever heeft op deze manier het meeste aan jou. En het is een mooi toetsmoment voor jou om te ervaren hoe begaan jouw werkgever is met jouw vitaliteit. Daarbij kan het wel helpen om te weten wat jouw werkgever allemaal van je mag verwachten en waartoe deze verplicht is. 

Wat zijn jouw rechten als zwangere?

Wist jij dat je tijdens je zwangerschap en 6 maanden na de bevalling recht hebt op aangepaste werktijden? Dit is vanuit de overheid zo geregeld. Kijk ook eens op de site van de rijksoverheid of het rivm: https://www.rivm.nl/zwangerschap-en-werk

De belangrijkste punten op een rij:

  • Je hebt recht op extra pauzes. Maximaal 1/8e deel van je dagelijkse werktijd. Dat beteken dat als jij 8 uur werkt je gerust een uurtje mag gaan liggen tussen de middag.
  • Jouw werkgever moet zorgen voor een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten
  • Je hebt recht op regelmatige werktijden en rusttijden
  • Je wordt vrijgesteld van overwerk en nachtdiensten (behalve als dit noodzakelijk is)
  • Jouw werkgever moet zorgen voor een veilige omgeving. Dus werk jij met gevaarlijke stoffen, zware metalen, doe je fysiek belastend werk of werk je onder hoge spanning en stress, bespreek dit. Jij hebt recht op een veilige werkomgeving voor jou en jouw ongeboren kind. 

Lieve vrouw,

Zorg goed voor jezelf en maak keuzes die goed zijn voor jou, zodat je jij jouw beste verlof ervaart. 

Over Charlotte van den Hoven van Genderen

Charlotte biedt een traject aan voor vrouwen die met verlof gaan. Daarbij combineert ze een praktische aanpak met ontspannings- en meditatietechnieken. Jouw werkgever heeft baat bij gelukkige, vitale en gezonde medewerkers en is vaak meer dan bereid dit te vergoeden. Kijk voor meer info op www.verlofcoaching.nl  

Ontspanningsoefening.

Zorg dat je op een plek bent waar je even een paar minuten niet gestoord wordt.

Leg een pen en papier naast je neer zodat je kan opschrijven wat er in je op is gekomen tijdens deze oefening. Lees de oefening 2 keer door en begin. Het is niet erg als je af en toe moet spieken. 

Ga rustig zitten of liggen.

Adem een keer diep in door je neus 

En uit door je mond.

Leg je handen op je onderste ribben en adem dan vier tellen in.

Voel hoe je handen naar de zijkant bewegen en je buik opbolt. 

Hou je adem een paar tellen vast 

Adem dan rustig in 6-8 tellen uit door je mond.

Herhaal dit nog 2 keer.

leg dan je handen op je buik en ga met je aandacht naar je buik toe

Misschien voel je jouw buik bewegen door de beweging van je kindje of je ademhaling.

Concentreer je op je plek in je buik net onder je navel.

Stel jezelf dan de volgende vraag:

Waar heb ik behoefte aan?

Stel jezelf nog een keer de vraag:

Waar heb ik behoefte aan?

Blijf de vraag net zo lang stellen totdat er niets meer komt. 

Adem dan nog een paar keer diep in door je neus en uit door je mond.

Open je ogen en schrijf op wat er naar boven kwam tijdens deze oefening.

Laat dit je leiden in de keuzes die je maakt de komende tijd. Keuzes die goed zijn voor jou en jouw kindje.