Waarom is het toch dat mensen – vooral vrouwen – je zo vaak ongevraagd advies geven tijdens je zwangerschap? Of niet eens advies, maar ronduit in gebiedende wijs kreten roepen als “Geniet van je zwangerschap!”. Genieten van de zwangerschap is lang niet iedereen gegund. Wist je dat bijna een op de vijf vrouwen zich geregeld somber voelt tijdens de zwangerschap en dat een op de tien te maken krijgt met een depressie? Dat is nogal wat. Dan komt een opmerking als “geniet van je zwangerschap”, best een beetje bot over… In dit artikel belichten we de andere kant van de munt, beamen we dat een zwangerschap voor iedereen anders is en bespreken we wat een goed moment is om hulp in te schakelen. You are not alone!
Bijna nooit alleen maar leuk
Allereerst: een zwangerschap is voor bijna niemand alleen maar leuk. Want hoe groot het goed ook is en hoe blij je ook bent met de komst van de baby, zwangerschap gaat gepaard met een lijst mitsen en maren. Je mag niet meer drinken, je kan niet zomaar alles meer eten, je lijf doet dingen die je niet gewend bent en je kan behoorlijk last hebben van allerhande zwangerschapskwaaltjes. Toch is er een heel verschil in balen van die “relatief” kleine dingen, of je echt somber voelen.
Aanhoudend somber
In ons artikel “Help, mijn hormonen”, kon je al lezen over de verschillende hormonen die in je lijf huishouden. Net als tijdens PMS kun je hier behoorlijk last van hebben, en hebben deze hormonen uitwerking op je gemoed. Af en toe een somber gevoel of een huilbui? Dat is hartstikke normaal en daar hoef je je absoluut geen zorgen om te maken. Maar zijn het er wat jou betreft te veel en gaat dat gevoel ineens echt niet meer weg? Trek aan de bel!
Gezonde spanning VS aanhoudende angst
Gezonde spanning – het woord verraadt het eigelijk al – is niet slecht en hoort er helemaal bij. Het is immers rete spannend dat je een mens aan het maken bent waar je de rest van je leven verantwoordelijk voor bent. Maar wat als die gezonde spanning ineens omslaat in echte angst of paniek? En wat als dat niet een dag duurt, maar langer aanhoudt? Dat is een teken dat het je allemaal even te veel wordt en dan is het raadzaam jouw angst te delen. Met je partner bijvoorbeeld, maar ook zeker met je verloskundige (ja, daar is ze ook voor!). Misschien zelfs met je huisarts zodat die jou kan doorverwijzen naar een psycholoog of de POP-poli (speciaal voor zwangere vrouwen en staat voor Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie).
Prenatale depressie
Het woord postnatale depressie ken je vast al, maar wist je dat er ook zoiets als een prenatale depressie is? Prenataal staat voor “voor de geboorte” en duidt hier op de periode van de zwangerschap. Zoals gezegd hoort het hebben van een baaldag er tijdens de zwangerschap voor velen bij. Maar gooi het niet te lang op “het zijn vast de hormonen”. Bijkomende klachten zoals hele dagen huilen, extreme gedachten en slaapproblemen kunnen wijzen op een prenatale depressie. Meld dit bij je verloskundige zodat zij je kan helpen. You are not alone.
Signalen om in de gaten te houden:
- hele dagen huilen
- slaapproblemen
- aanhoudend somber zijn
- aanhoudende angst en paniek